Projecten

Continent
 • Alles
 • Azië
 • Centraal-Afrika
 • Nederland
 • Noord-Afrika
 • Oost-Afrika
 • Oost-Europa
 • Rusland
 • West-Afrika
 • Zuid-Afrika
 • Zuid-Amerika

Suriname 2018

Project
Missie Suriname
Locatie
Suriname (Sipaliwini)
Periode
April – Mei 2018
Omschrijving

Suriname kent vele districten. Eén daarvan is het district Sipaliwini. Langs de Suriname Rivier bevinden zich diverse dorpen. Bewoners hier zijn de Saramakaners. Dit zijn de nazaten van de ooit weggelopen slaven, in de plantage tijd de marrons.

De Saramakaners hebben, zoals veel binnenland bewoners in Suriname hun eigen taal.

Daarnaast spreken de meeste bewoners Nederlands. In deze taal wordt op de scholen onderwezen.

De dorpen die door Ziender Ogen bezocht gaan worden zijn Nieuw Aurora, Tjalikondre en Gunsi.

Suriname 2018

Ambon 2018

Project
Missie eilandengroep de Molukken
Locatie
Ambon (Zambia)
Periode
Januari 2018
Omschrijving

Eind januari zal Stichting Zienderogen in samenwerking met de SSVA  Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon een missie organiseren naar Ambon.

Ambon is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken.      De oppervlakte van dit eiland is 775 m2. Op Ambon zelf wonen 350.000 mensen.

Ambon 2018

Moldavie 2017

Project
Project Moldavie 2017
Locatie
Capresci
Periode
September 2017
Omschrijving

Moldavië kent een grote hoeveelheid zeer slechtziende ouderen met ernstige oogproblemen. Hulp is hard nodig, De specialisten van Stichting Zienderogen zal deze groep gaan helpen. Vaak zien we hier veel verwaarloosde oogaandoeningen. Deze  missie is mogelijk gemaakt door  “Max maak mogelijk”

Moldavie 2017

Birma (2017)

Project
Project Birma 2017
Locatie
MEENT Myanmar Eye Hospital (Birma)
Periode
Juni -July 2017
Omschrijving

Het project is in samenwerking met Lanna Ta Dee. Met onze zusterorganisatie hebben we al vele missies in Thailand uitgevoerd. Tjeerd Bouma, oprichter van Lanna Ta Dee heeft in november 2016 een verkenning gedaan naar mogelijkheden voor een oogmissie in het door oorlog geteisterde land. Er is groot tekort aan oogartsen in Birma, er is slechts één arts per 300,000 mensen. Onder omstandigheden kunnen patiënten gratis medische hulp krijgen maar niet voor medicijnen of brillen. Om deze reden gaan veel mensen niet voor oogonderzoek naar het ziekenhuis omdat ze de kosten van een bril niet kunnen dragen.De directrice van het ziekenhuis heeft ons benadert of we hen kunnen helpen met het uitvoeren van refracties, doen van optometrische onderzoeken en het verstrekken van (kant-en-klare, maar ook Rx) brillen. Het plan is om vier dagen te werken in het ziekenhuis, twee dagen in een school in een arme wijk en een dag in een buitenpost. Het ziekenhuis stelt een aantal mensen beschikbaar voor vertaling en zeer waarschijnlijk komen er vrijwilligers van Bangkok Airways en Essilor, (beide sponsoren van Lanna Ta Dee).

Birma (2017)

Mauritanië 2017

Project
Missie Mauritanië 2017
Locatie
Nouakchott, Kaédi
Periode
April 2017
Omschrijving

Het wordt de 4e missie naar de Sahara van Mauritanië voor de Stichting Zienderogen. Er leven veel mensen met een slechte visus, vaak zelfs blind. Dit komt door de vele oogaandoeningen in dit land. De grootste vijand voor de ogen in deze woestijn is UV-straling door de -altijd schijnende- zon. Zo zijn er veel mensen met cataract dat in dit land een epidemie lijkt. Vaak zijn mensen van rond de 30 hierdoor al slechtziend.

Op uitnodiging van ONG Actions gaat er weer een team van specialisten t.w. Rob Rijnja, Robert Bos, Kim Wijnen, Marisya Overdijkink en Ellie van der Leij naar het Afrikaanse Mauritanië.

Verslag
Lees hier het volledige verslag
Mauritanië 2017

Haïti (2017)

Project
Missie Haïti  2017
Locatie
Passe Catabois (noordoosten van Haïti)
Periode
April 2017
Omschrijving
Het oogheelkundig team van SLAH (Stichting Leer Anderen Helpen) bracht in april 2015 een pilot bezoek aan Passe Catabois, in de armste streek van het armste land van Zuid Amerika. Nooit was hier eerder oogheelkundige hulp, maar in maart 2016 is er een eerste missie georganiseerd (verslag). Er is veel blindheid staar en glaucoom (verhoogde oogdruk) en slechtziendheid door gemis van oogheelkudige hulp en een (goede) bril. In deze streek heeft vrijwel niemand een bril, dat kan men niet betalen. Samen met de oogartsen van SLAH gaan de optometristen van de Stichting Zienderogen, de uitdaging aan om deze mensen te helpen aan de oogheelkundige/ optometrische die ze nodig hebben.
Verslag
Lees hier het volledige verslag
Haïti (2017)

Zambia (2017)

Project
Missie Zambia  2017
Locatie
Macha (Zambia)
Periode
Voorjaar 2017
Omschrijving

Eye for Zambia heeft als stichting het doel om goed zicht mogelijk te maken voor iedereen in Zambia. Van de slechtziendheid en blindheid in ontwikkelingslanden kan 80 % worden verholpen. Goed zicht geeft mensen onafhankelijkheid, maakt een opleiding en werk mogelijk, allemaal zaken die kansen geven om de armoede cyclus te doorbreken. De beschikbaarheid van goede en betaalbare oogzorg in Zambia is een groot probleem. Ook weet 43% van de mensen met staar niet dat er een behandeling mogelijk is voor hun oogprobleem.

Eye for Zambia helpt om die reden mee met de bouw van een oogkliniek in Macha Mission Hospital gelegen in de zuidelijke provincie van Zambia. Een Nederlandse oogarts en optometrist zullen o.a. in samenwerking met Zienderogen de opbouw van de kliniek begeleiden. Lokale medewerkers zullen worden opgeleid om oogzorg mogelijk te maken voor de lange termijn.

Nog niet beschikbaar
Zambia (2017)

Ghana (2017)

Project
Missie Ghana  2017
Locatie
Verschillende locaties rondom Kumasi (Ghana)
Periode
18 februari t/m 5 maart 2017
Omschrijving
Stichting The Optical Foundation heeft goede contacten met de oogkliniek in Kumasi. Ghana is een van de kleinste en armste landen in Afrika en heeft groot gebrek aan artsen en specifiek specialisten zoals oogartsen, optometristen en orthoptisten. Hierdoor hebben de meeste kinderen en docenten op de basisschool nog nooit een oogonderzoek gehad. Onbehandelde oogafwijkingen op jonge leeftijd kan leiden tot leerachterstanden en zelfs analfabetisme. Als men al een oogmeting gehad heeft, kunnen ze een bril vaak niet betalen. Samen gaan de The Optical Foundation en Stichting Zienderogen de uitdaging aan om de mensen in en rondom Kumasi te meten en ze te voorzien van een bril indien nodig.
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.
Ghana (2017)

Thailand III (2016)

Project
Project Thailand III  2016
Locatie
Chiang Dao en  Chiang Rai (Thailand)
Periode
Oktober 2016
Omschrijving
In navolging van eerdere missies naar Thailand worden  onze hulp zeer gewaardeerd bij een nieuwe missie van Lanna Ta Dee. Deze organisatie is opgericht door de Nederlandse opticien Tjeerd Bouma. De bedoeling is om een 10 daags project te organiseren  om refracties en oogonderzoeken uit te voeren ten behoeve van mensen in Thailand die geen toegang hebben tot bestaande oogzorg.

De doelgroep zijn mensen die in bergstammen leven of stateloos zijn als gevolg van de jarenlange onrusten in buurland Birma. Ons doel is om ongeveer 200 mensen per dag optometrisch te onderzoeken (refractie, visus, oogdruk en fundus). Wij geven de mensen, indien nodig, brillen of verwijzen naar het ziekenhuis voor verdere evaluatie.De organisatie van het project is in handen van lokale Rotary Clubs (RC). Twee artsen en RC leden zullen actief deelnemen aan het programma. Andere RC leden doen administratie, registratie en verzorgen de vertaling.

Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.
Thailand III (2016)

Oekraïne (2016)

Project
Project Oekraïne (2016)
Locatie
L’viv (Oekraïne)
Periode
September 2016
Omschrijving
Al geruime tijd leek het mij enorm leuk om een keer mee te gaan op missie met Stichting Zienderogen. Niet werken om geld te verdienen maar werken om mensen te helpen die niet de middelen hebben om een bril aan te laten meten. En daarnaast is het natuurlijk interessant om een land, waar je normaal niet snel heen zou gaan op vakantie, te mogen leren kennen.
Begin dit jaar sprak ik George, hij nodigde mij uit voor een missie naar de Oekraïne. Samen met oud opticien Henk Bertens en hemzelf. Een week voor vertrek zijn we samen gekomen om alles even goed door te nemen. De koffers in orde gemaakt die met ons mee gingen. Monturen uitgezocht, meetapparatuur nagekeken enzovoort. Het avontuur kon beginnen.
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.
Oekraïne (2016)

Moldavië (2016)

Project
Missie Moldavië 2016
Locatie
Floresti, Borgeac (Moldavië)
Periode
7 t/m 14 juli 2016
Omschrijving
Tijdens de missies in Moldavië werken we samen met het televisie programma “Max Maakt Mogelijk“. Moldavië kent een grote hoeveelheid zeer arme ouderen met ernstige oogproblemen. Hulp is hard nodig, zodat de ouderen eindelijk geholpen kunnen worden aan hun veelal verwaarloosde oogaandoeningen. Samen met George, de voorzitter van Stichting Zienderogen, heeft het Nederlandse operatieteam in korte tijd vele gecompliceerde cataract operaties uitgevoerd. Voor meer informatie verwijzen we ook graag naar de Projectpagina van Max Maakt Mogelijk: Oogproject Moldavië en het weblog van operatieassistent Frans de Vries.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.
Moldavië (2016)

Thailand II (2016)

Project
Project Thailand II  2016
Locatie
Mae Hong Son, Chiang Mai en Phrao (Thailand)
Juni 2016
Omschrijving
In 2010 trokken Tjeerd en Yvonne Bouma naar Thailand. Al vrij snel raakten zij betrokken met oog-zorg en oog-screening van mensen in de Birmese grensgebieden. Het zijn van oorsprong nomaden die in bergdorpjes wonen en vaak geen nationaliteit hebben. De stammen onderscheiden zich in religie, taal en kleding. Het viel ons op hoeveel diabetes patiënten er zijn onder deze groepen. Toen we een aantal ziekenhuis directies in Mae Hong Son, Chiang Mai, Phrao en het Ministerie hadden gesproken, bleek dat er wel degelijk goed georganiseerde diabetes programma’s waren, maar een schrijnend tekort aan funduscamera’s. Door bijdrages van Zienderogen, Hoya Thailand en OptiekXL werd de eerste funduscamera van Lanna Ta Dee een feit.
Klik op deze pagina en blijf op de hoogte van dit project
Thailand II (2016)

Zuid Afrika (2016)

Project
Missie Zuid Afrika  2016
Locatie
Bethlehem (Oranje Vrijstaat, Zuid Afrika)
Periode
29 mei t/m 10 juni 2016
Omschrijving

Sinds 2006 werkt stichting Masechaba Nederland samen met stichting Masechaba Zuid-Afrika. De doelgroep van de stichting is: kansarme kinderen in de plaats Bethlehem (Oranje Vrijstaat). Deze kinderen zijn veelal weeskinderen en hebben mogelijk AIDS. Veel kinderen hebben een leerachterstand. Allerlei factoren zijn mogelijk van invloed. Ook het niet of moeilijk kunnen lezen en schrijven door slechtziendheid.

Stichting Masechaba Nederland en Stichting Masechaba Zuid-Afrika zijn zeer erkentelijk dat Bas, Betul, Linda en Peter zich gaat inzetten om de kinderen in Bethlehem te helpen en optometrisch te controleren door oogonderzoeken te verrichten. Er worden ongeveer 1000 tot 1500 kinderen verwacht.

Verslag
Lees hier het volledige verslag
Zuid Afrika (2016)

Roemenië (2016)

Project
Missie Roemenië 2016
Locatie
Medgidia (Roemenië)
Periode
29 mei t/m 11 juni 2016
Omschrijving
Op uitnodiging van Erik Merx (stichting ORA) vertrekken Roel Huiskens, John Moen, Leo en Erna Leenders naar de regio Constanta aan de zwarte zee. Erik een verzoek gekregen van de christelijke organisatie Stepping stone Missions om onder de zigeuners aan het werk te gaan. Na een succesvolle missie in 2012, reizen ze nu ook af naar Medgidia, maar gaan daar vervolgens in de omgeving aan het werk.
Verslag
Lees hier het volledige verslag
Roemenië (2016)

Haïti (2016)

Project
Missie Haïti  2016
Locatie
Passe Catabois in het noordoosten van Haïti
Periode
Maart 2016
Omschrijving
Het oogheelkundig team van SLAH (Stichting Leer Anderen Helpen) bracht in april 2015 een pilot bezoek aan Passe Catabois, in de armste streek van het armste land van Zuid Amerika. Nooit was hier eerder oogheelkundige hulp. Er is veel blindheid staar en glaucoom (verhoogde oogdruk) en slechtziendheid door gemis van een (goede) bril. In deze streek heeft vrijwel niemand een bril, dat kan men niet betalen. Samen met de oogartsen van SLAH, die ook gaan opereren, gaan de optometristen van de Stichting Zienderogen, Maaike Jansen en Harriëtte Sietsma, de uitdaging aan om deze mensen te helpen aan de bril die ze nodig hebben.
Verslag
Lees hier het volledige verslag
Haïti (2016)

Amsterdam (2016)

Project
Missie Amsterdam  2016
Locatie
Amsterdam (Nederland)
Periode
29 januari 2016
Omschrijving
Samen met de Hogeschool Utrecht en het Leger des Heils is een pilot opgestart om samen met studenten vluchtelingen in de tijdelijke opvang ‘Groenhof’ op de Marnixstraat in Amsterdam, optometrisch te screenen en waar nodig te voorzien van bril-op-maat of te verwijzen voor verdere zorg.
Verslag
Lees hier de ervaring van de studenten
Amsterdam (2016)

Thailand I (2016)

Project
Missie Thailand I  2016
Locatie
Phrao (Thailand)
Periode
17 t/m 27 januari 2016
Omschrijving
Op uitnodiging van Amigo Vision Thailand (Tjeerd Bouma) zullen 3 Zienderogenden weer richting Thailand afreizen. Na de succesvolle missie in Phrao (oktober 2015) zullen we nu naar Mae la Noi in Mae Hong Son province afreizen. Wij zijn gevraagd, samen met het team van Lanna Ta Dee, om het Thaise team te assisteren met het spleetlamponderzoek, oogdruk metingen en refracties.
Verslag
Lees hier het volledige verslag

 

Thailand I (2016)

Thailand (2015)

Project
Missie Thailand  2015
Locatie
Inthanon & Phrao (Thailand)
Periode
17 t/m 25 oktober 2015
Omschrijving
Op uitnodiging van Amigo Vision Thailand (Tjeerd Bouma) zullen 3 Zienderogenden, Robert Bos (missieleider), Daisy Laan (student optometrie) en Amber Kat(student optometrie, aan het werk gaan in Thailand. Phrao ligt ongeveer 120km van Chiang Mai. Het is een ruig gebied met veel rijstvelden. Veel van onze patiënten zullen ons vanuit de dorpjes rondom Phrao bezoeken. Wat deze missie unieke maakt is dat het lokale ziekenhuis tegelijk hun jaarlijkse gratis cataract screening organiseert. Wanneer deze screening voltooid is komen er oogartsen uit de Chiang Mai en Bangkok om de cataract operaties (gratis!) uit te voeren. Wij zijn gevraagd, samen met het team van Lanna Ta Dee, om het Thaise team te assisteren met het spleetlamponderzoek, oogdruk metingen en refracties.
Tijdens deze acht dagen durende missie zijn wij in twee gebieden geweest, Inthanon en Phrao. In deze acht dagen zijn er totaal 823 mensen gezien, waarvan 228 mensen een bril voorgeschreven hebben gekregen. Daarnaast zijn er nog eens 337 kant en klare brillen vergeven. Voor de organisatie Lanna ta Dee zijn dit record aantallen.
 x
(foto: Amigo Vision Thailand)
Verslag
Klik hier voor het verslag van deze missie

 

Thailand (2015)

Rwanda (2015)

Project
Missie Rwanda 2015
Locatie
Nyabinoni (Rwanda)
Periode
12 t/m 29 juli 2015
Omschrijving
Na de zeer geslaagde missie uit 2012 zal deze zomer opnieuw Rwanda worden aangedaan. Deze keer wordt er niet in de hoofdstad Kigali gewerkt, maar op het platteland. Samen met een plaatselijke oogarts zullen zoveel mogelijk mensen worden gescreend en waar nodig voorzien van bril-op-maat.
Verslag
Lees hier het verslag

 

Rwanda (2015)

Panama (2015)

Project
Missie Panama 2015
Locatie
El Bale, Cañazas, Santiago en Cerro Plata (Panama)
Periode
2 t/m 16 april 2015
Omschrijving
Hans & Maria van Rijswijk en Leo & Erna Leenders zijn op verzoek van Stichting Zienderogen ingegaan op de uitnodiging van Pater Roberto Gonzalez, president van Fusodep. De pater werkt al 12 jaar in een van de armste delen van Panama; o.a. El Bale en Cerro Plata. Hij heeft de inheemse bevolking met veel sociale behoeftes geholpen; o.a. projecten in gezondheidszorg, onderwijs en promotie van landbouw.
We gaan bewust met Pasen, omdat dan diverse mensen uit de bergen komen om het Paasfeest te vieren. Wij hebben dan meteen de gelegenheid om bij hen oogmetingen te verrichten en waar nodig te voorzien van bril-op-maat. We verwachten zo`n 800-900 mensen uit het bergachtige binnenland.
 x
Lees hier het reisverslag
Panama (2015)

Moldavië (2015)

Project
Missie Moldavië 2015
Locatie
Floresti, Borgeac (Moldavië)
Periode
29 maart t/m 5 april 2015
Omschrijving
Tijdens deze missie werken we samen met het televisie programma “Max Maakt Mogelijk“. Moldavië kent een grote hoeveelheid zeer slechtziende ouderen met ernstige oogproblemen. Hulp is hard nodig, zodat de ouderen eindelijk geholpen kunnen worden aan hun veelal verwaarloosde oogaandoeningen. De specialisten van Stichting Zienderogen gaan samenwerken met de oogartsen in de nieuw geopende oogpoli om de ouderen te voorzien van een bril-op-maat nadat ze zijn behandeld/ geopereerd. Voor meer informatie verwijzen we graag naar de Projectpagina van Max Maakt Mogelijk: Oogproject Moldavië.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.

 

Moldavië (2015)

Kenia (2015)

Project
Missie Kenia 2015
Locatie
Oloonkolin (Kenia)
Periode
1 t/m 15 februari 2015
Omschrijving
Op uitnodiging van Stichting Oloonkolin gaan 4 specialisten aan het werk voor de, misschien wel bekendste Afrikaanse stam, de Maasai. Van oudsher waren de Maasai nomaden, die met hun kuddes vee rond trokken door Oost-Afrika. Sinds enkele decennia, echter, is geleidelijk aan hun traditionele levenswijze een eind gekomen door steeds verdere verdeling van gronden, waardoor de Maasai niet langer ongehinderd kunnen rondtrekken. Veel Maasai hebben zich dan ook inmiddels gevestigd in nederzettingen en dorpen, onder meer in het gebied Trans Mara, wat ligt in het zuidwestelijk deel van Kenya, Narok county, midden in de Rift Valley (een provincie in Kenia). In het gebied Trans Mara leven bijna driehonderdduizend Maasai.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen.
Kenia (2015)

Roemenië II (2014)

Project
Missie Roemenië II 2014
Locatie
Cluj-Napoca (Roemenië)
Periode
28 september t/m 6 oktober 2014
Omschrijving
In 2009 (verslag) waren werden we voor het eerst door Stichting Livada uitgenodigd om aan het werk te gaan in kindertehuizen rond Cluj-Napoca. Stichting Livada helpt de kinderen een grondslag te leggen voor een betere toekomst voor henzelf en hun omgeving. Optometrie-studenten Carlien Bijlsma en Emily Tan zullen, in hun herfstvakantie(!), samen met Zienderogen voorzitter en -veteraan George de Jong alle 500 kinderen screenen en waar nodig voorzien van bril-op-maat.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Roemenië II (2014)

Oeganda (2014)

Project
Missie Oeganda 2014
Locatie
Namugongo (Oeganda)
Periode
20 september t/m 4 oktober 2014
Omschrijving
In september was het dan zo ver. Op uitnodiging van Children’s Welfare Mission Namugongo, brengen Maria & Hans van Rijswijk en Samantha Trumpie voor stichting zienderogen een bezoek aan het kinderdorp in Namugongo (Oeganda). Tijdens hun verblijf van 2 weken zullen zij proberen zo veel mogelijk kinderen te refractioneren en waar nodig een bril voor te schrijven. Ongetwijfeld wordt het voor dit drietal weer een ervaring om nooit te vergeten.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Oeganda (2014)

Roemenië I (2014)

Project
Missie Roemenië I 2014
Locatie
Constanta (Roemenië)
Periode
1 t/m 7 augustus 2014
Omschrijving
In 2006 (verslag) waren we voor het laatst in het door de voetbalclub gesponsorde Sparta Rotterdam Kinderdorp in Techirghiol. Stichting Breath Care For Kids zet zich al jaren in voor kansarme kinderen in Roemenië, Oekraïne en Georgië. Optometristen-docenten Lisette Altena en Jeroen Mulder zullen samen met lokale assistenten ruim 300 kinderen screenen en waar nodig voorzien van bril-op-maat.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Roemenië I (2014)

Suriname (2014)

Project
Missie Suriname 2014
Locatie
Wayambo gebied, district Para en Marowijne (Suriname)
Periode
3 augustus t/m 17 augustus 2014
Omschrijving

Op uitnodiging van afdeling Suriname Eye Center (Academisch Ziekenhuis) vertrekken Robert Bos, Ellen Blom, Amber Willemsberg en Jill Willemsberg naar Suriname om in samenwerking met de contactpersoon van stichting Corantijn en de medische zending de dorpsbewoners optometrisch te onderzoeken en brillen te verstrekken waar nodig. Zij zullen verschillende dorpen bezoeken waar niet of weinig (medische) zorg mogelijk is. Laat staan (ooit) een oogmissie is geweest.

Het Wayambo gebied en de betreffende dorpen in Para zijn inheemse (indianen) dorpen. Het gebied Marowijne is gemengd (o.a. Creolen, indianen, hindoestanen). De hoofdstad van Suriname is Paramaribo, daarbuiten zijn voornamelijk (kleine) dorpen waar weinig werkgelegenheid is. Veel jongeren en mannen vertrekken op den duur richting de hoofdstad. De achtergebleven dorpsbewoners zijn aangewezen op een primitieve levenswijze. Door middel van kostgrond kunnen zij hun eigen groenten en fruit verbouwen en van de visvangst leven. Een rit naar de stad kost vaak een vermogen en is meestal een hele onderneming.

Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Suriname (2014)

Oekraïne (2014)

Project
Missie Oekraïne 2014
Locatie
Ivano Frankivst (Oekraïne)
Periode
11 t/m 20 mei 2014
Omschrijving
In het kader van de vruchtbare samenwerking met de Henri Nouwenstichting, wordt er ook dit jaar weer een missie georganiseerd naar de Oekraïne. Ondanks de politieke instabiliteit in het land gaan drie ervaren optometristen les geven aan een groep oogartsen in opleiding. Deze oogartsen zijn straks verantwoordelijk voor de oogzorg in heel West-Oekraïne.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Oekraïne (2014)

Guinee (2014)

Project
Missie Guinee 2014
Locatie
Batouyah en Laminayah (Guinee)
Periode
5 t/m 16 april 2014
Omschrijving
Op verzoek van de Stichting Milly Mamoudou en ONG Sarinka, gaan Robert-Jan Korteland, Robert Bos en Matthijs Buurs naar Guinee. Dit is een vervolg op een werkbezoek van van 2011.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen

 

Guinee (2014)

Thailand (2014)

Project
Missie Thailand 2014
Locatie
Omgeving Chiang Mai (Thailand)
Periode
19 januari t/m 2 februari 2014
Omschrijving
Op uitnodiging van Stichting ORA vertrekken John Moen, Erna en Leo Leenders en George de Jong naar Thailand om daar optometrische hulp te bieden en brillen te verstrekken in verschillende vluchtelingenkampen. Zij zullen 3 kampen bezoeken waar gevluchte Karen wonen. De Karen zijn een bergvolk die onder andere wonen in Myanmar, Thailand en Laos. Door de onderdrukking van de Junta in Myanmar zijn er ongeveer 200.000 vluchtelingen naar Thailand gekomen. Omdat de Thaise overheid hen geen vluchtelingenstatus heeft gegeven, hebben bekende organisaties zoals het Rode Kruis en de UNHCR geen bevoegdheden in deze kampen.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Thailand (2014)

Zuid Sudan (2014)

 Project
Missie Zuid Sudan
Locatie
Yei (Zuid Sudan)
Periode
18 t/m 28 januari 2014
Omschrijving
Op verzoek van de Engelse stichting ‘The Brickworks‘ gaat een team van Nederlandse optometristen aan het werk in een oogkliniek in Yei (tegen de grens van Oeganda). Deze kliniek is mede opgericht door onze grote broer ‘Light For The World‘. Regelmatig worden in deze kliniek operaties uitgevoerd door Westerse oogartsen, maar aan brillen is in het, door oorlog verscheurde land, een groot gebrek.
Update 27-12-2013

Het ministerie van Buitenlands zaken schrijft: “De veiligheidssituatie in de hoofdstad Juba is sterk verslechterd. In de avond van 15 december 2013 zijn in Juba gevechten tussen militairen uitgebroken. De onzekere veiligheidssituatie houdt aan. Er geldt een avondklok. Het valt niet uit te sluiten dat ook in de deelstaten de veiligheidssituatie als gevolg van de onrust in Juba zal verslechteren”.

Daarom heeft het bestuur van Stichting Zienderogen besloten de missie te annuleren. Een groot gedeelte van de reiskosten, zoals vliegtickets en hotelboekingen kan worden geannuleerd of worden verhaald op de reisverzekering. We hopen in de toekomst een nieuwe missie te kunnen organiseren naar Zuid Sudan. Het door oorlog verscheurde land heeft namelijk te kort aan alles, ook optometrische hulp!

Verslag
niet beschikbaar

 

Zuid Sudan (2014)

Bulgarije (2013)

Project
Missie Bulgarije 2013
Locatie

Smolyan, Devin en Kardzhali (Bulgarije)

Periode
11 tm 27 mei 2013
Omschrijving
Familie van Rijswijk en familie Leenders gaan samen aan de slag rond het Rhodopi bergen in het zuiden van Bulgarije. Uiteindelijk worden ruim 1250 consulten afgenomen en ruim 400 brillen voorgeschreven.
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Bulgarije (2013)

Roemenië (2013)

Project
Missie Roemenië 2013
Locatie
Reghin (Roemenië)
Periode
april 2013
Omschrijving
Drie zo goed als afgestudeerde optometristen zullen in Reghin op verschillende locaties met name kinderen onderzoeken. Missieleidster Samantha werd in nagelegen dorpje Glodeni besmet met het ‘Zienderogen virus’ en organiseert nu zelf een missie
Verslag
Klik hier om het verslag van deze missie te lezen
Roemenië (2013)

Tanzania (2013)

Project
Missie Tanzania 2013
Locatie
Mwanza, Nyehunge & Bupanda (Tanzania)
Periode
13 april t/m 26 april 2013
Omschrijving
Tanzania zal altijd speciaal plekje hebben in de harten van het Stichting Zienderogen bestuur. De laatste missie van Jacques (juni 2011) was namelijk naar dit Oost-Afrikaanse land. Vier specialisten gaan op uitnodiging van Base for Education Dissemination aan het werk in diverse steden rondom het Victoriameer.
Verslag
Tanzania (2013)

Mauritanië (2013)

Project
Missie Mauritanië 2013
Locatie
Kaedi & Seilibaby (Mauritanië)
Periode
23 maart t/m 4 april 2013
Omschrijving
Op uitnodiging van ONG Actions gaat een team van 6 specialisten aan het werk in de Zuidelijke Sahara steden Kaedi & Seilibaby
Verslag
Mauritanië (2013)

Kaliningrad (2012)

Project
Missie Kaliningrad 2012
Locatie
Kaliningrad en Jantarnyj (Rusland)
Periode
25 september t/m 6 oktober 2012
Omschrijving
Op verzoek van de Blindenbond uit Kaliningrad gaan Robert Bos (opticien), Frank Koole (oogarts), Rob Rijnja (optometrist) en Karel de Vries (low vision specialist) op 25 september via Riga naar Kaliningrad. Een vervolg op een werkbezoek in 2008 en 2010
Verslag

 

 

Kaliningrad (2012)

Sri Lanka (2012)

Project
Missie Sri Lanka 2012
Locatie
Batticaloa, Akkaraipatty, Akkaraiputtu, Thuraineelavanai en Arumugathan Kudiyiruppu (Sri Lanka)
Periode
23 september t/m 4 oktober 2012
Omschrijving

Roekiatie en Elias Hossevoort gingen samen met Stichting Zienderogen op missie naar Sri Lanka naar bovenstaande plaatsen. Mocht u interesse hebben om deze plaatsen ook te bezoeken; u kunt bij Elias terecht voor de juiste uitspraak! Het was overigens een vruchtbare missie; er werden bijna 400 brillen-op-maat voorgeschreven en 600 kant-en-klare leesbrillen verstrekt.

Verslag
Sri Lanka (2012)

Oost-Afrika (2012)

Project
Missie Oost-Afrika 2012
Locatie
Kigali (Rwanda), Goma (Oost-Congo)
Periode
14 t/m 29 juli 2012
Omschrijving
Ondanks de dreiging van de rebellengroep M23 besloot het Zienderogen equipe toch af te reizen naar roerig Oost-Congo. En met succes. In 10 dagen tijd werden ruim 1600 consultaties afgenomen.
Verslag
Oost-Afrika (2012)

Roemenië 2 (2012)

Project
Missie Roemenië 2
Locatie
Mircea Voda en Dobromiro (Roemenië)
Periode
13 t/m 25 juni 2012
Omschrijving
Op woensdag 13 juni 2012 vertrokken Leo en Erna Leenders en Hans en Maria van Rijswijk richting Roemenie voor een nieuwe Zienderogen missie.
Verslag
Roemenië 2 (2012)

Oekraïne (2012)

Project
Missie Oekraïne
Locatie
L’viv (Oekraïne)
Periode
21 t/m 30 april 2012
Omschrijving
Je beseft je de armoede, de vriendelijke mensen, het prachtige landschap, de ontzettende slechte wegen, het werken onder primitieve en moeilijke omstandigheden, de enorme inzet van het totale team, de gelatenheid van de bevolking en uiteindelijk de dankbaarheid dat we deze missies mogen doen.
Verslag
Klik hier om het reisverslag van deze missie te lezen
Oekraïne (2012)

Roemenië (2012)

Project
Missie Roemenië
Locatie
Glodeni, Tarnaveni en Tirgu Mures (Roemenië)
Periode
21 t/m 28 april 2012
Omschrijving
Hopelijk kunnen straks steeds meer kindjes onbezorgd naar school en krijgen ze een toekomstEn wat is nou een mooiere gedachten, dan te weten dat de door ons aangemeten brillen daar misschien wel aan bijgedragen hebben.
Verslag
Roemenië (2012)

The Gambia (2011)

Project
Missie The Gambia
Locatie
Bakau, Brufut, Serrekunda, Jiboro (The Gambia)
Periode
5 t/m 16 november 2011
Omschrijving
Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Sinds vorig jaar is er contact tussen Stichting Rosette en Stichting Zienderogen. Uit dit contact is een missieplan ontstaan om vele mensen in Serrakunda (en omgeving) te kunnen helpen. Het team zal bestaan uit 4 opticiens en 1 oogarts.!
Verslag
The Gambia (2011)

Guinee (2011)

Project
Missie Guinee 2011
Locatie
Conakry (Guinee)
Periode
13 t/m 25 november 2011
Omschrijving
Guinea is een land in Afrika, bestaand uit een continentaal gedeelte, Mbini dat grenst aan Gambon en Kameroen, en het eiland Boiko, waar de hoofdstad Malabo ligt. Zienderogen is reeds eerder in Guinea geweest. Het doel van deze missie is het opleiden van een verpleger tot refractionist. Buiten de lesuren om is het de bedoeling zo veel mogelijk mensen optometrisch te helpen.
Verslag
Guinee (2011)

Tanzania (2011)

Project
Missie Tanzania 2011
Locatie
Igombe, Sengerema en Mwanza, Tanzania (Oost-Afrika)
Periode
1 t/m 10 juni 2011
Omschrijving
Met een team van vijf specialisten werden, in drie verschillende steden, honderden mensen aan een bril-op-maat geholpen.
Verslag
Tanzania (2011)

Oekraïne (2011)

Project
Missie Oekraïne 2011
Locatie
L’viv (Oekraïne)
Periode
9 t/m 20 april 2011
Omschrijving
De derde missie naar Oekraine, in het kader van een vruchtbaar samenwerkingsverband met de Henri Nouwenstichting, zit er weer op. Een zevental specialisten, onder wie drie studenten optometrie, is er druk aan het werk geweest om honderden mensen aan een bril te helpen.
Verslag
Oekraïne (2011)

Mauritanië (2011)

Project
Missie Mauritanië 2011
Locatie
Kaedi en Nouakchott, (Mauritanië)
Periode
12 t/m 23 maart 2011
Omschrijving
Vijf vrijwilligers (hetzelfde team als vorig jaar) gingen naar Mauritanie om er een Optisch Centrum op te zetten.
Verslag

 

Mauritanië (2011)

Kaliningrad (2010)

Project
Missie Kaliningrad 2010
Locatie
Kaliningrad, (Rusland)
Periode
31 oktober t/m 7 november 2010
Omschrijving
Op uitnodiging van de Bond, die zich inzet voor de rechten van mensen met een handicap, vertrok een team van opticiens en een oogarts naar het Westen van Rusland. In zeer primitieve omstandigheden kregen vele Russen de kans een oogarts en/of opticien te consulteren. Uiteraard werden er uiteindelijk weer honderden brillen-op-maat verscheept naar Kaliningrad.
Verslag
Kaliningrad (2010)

Congo (2010)

Project
Missie Congo 2010
Locatie
Kinshasa en Mbanza-Ngungu (Congo)
Periode
2 t/m 14 september 2010
Omschrijving
14 Dagen lang konden mensen in Kinshasa (7,5 miljoen inwoners) en in Mbanza-Ngungu, 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, profiteren van de aanwezigheid van een equipe, uitgezonden onder de paraplu van Zienderogen.
Verslag
Congo (2010)

Marokko (2010)

Project
Missie Marokko 2010
Locatie
Oujda (Marokko)
Periode
14 t/m 23 juli 2010
Omschrijving
Er trokken twee optiekers en een medewerker naar Oujda om de nodige zienzorg te verlenen aan mensen die het niet kunnen betalen in het gewone circuit. Samen met de Laurent Nouwen Stichting en met behulp van plaatselijke tolken hebben zij 560 mensen gezien, oogmetingen verricht, brillen uitgedeeld of voorschriften klaargemaakt.
Verslag
Marokko (2010)

Oekraïne (2010)

Project
Missie Oekraïne 2010
Locatie
L’viv, Ternopil en Kolomyya (Oekraïne)
Periode
17 t/m 30 april 2010
Omschrijving
In 12 dagen heeft het team honderden mensen geholpen aan een bril-op-maat in onder andere verzorgingstehuizen, gevangenissen en kindertehuizen.
Verslag
Oekraïne (2010)

Mauritanië (2010)

Project
Missie Mauritanië 2010
Locatie
Nouakchott (Mauritanië)
Periode
4 maart t/m 15 maart 2010
Omschrijving
In een tijdbestek van 11 dagen hebben vier opticiens en een oogarts vele mensen gezien. Zij hebben er kennis gemaakt met wat ik wel eens benoem als B O A, zeg maar ‘onheilige drie-eenheid’, namelijk blindheid, ongeletterdheid en armoede. Nog niet eerder hebben onze mensen gewerkt in een land, waar haast niemand kan lezen en schrijven.
Verslag
Mauritanië (2010)

Kaukasus (2009)

Project
Missie Kaukasus 2009
Locatie
Kislovodsk, Stavropol, Pjatigorsk, Min-Vodi en Essentuki (Rusland)
Periode
5 t/m 20 oktober 2009
Omschrijving
Een team van 2 specialisten en een medewerker waren, nog wel met een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken, werkzaam in Noord-Kaukasus, waar vruchtbaar op een tweetal blinden- en slechtziendenscholen gewerkt werd en op een medisch centrum waar visueel gehandicapte masseurs en fysiotherapeuten worden opgeleid.
Verslag
Kaukasus (2009)

Oekraïne (2009)

Project
Missie Oekraïne 2009
Locatie
Ivano Frankivst en L’viv (Oekraïne)
Periode
18 t/m 28 mei 2009
Omschrijving
Op uitnodiging van de Henri Nouwen Stichting vertrok een team van specialisten, per auto, naar het oosten van de Oekraine om aldaar honderden mensen aan een bril-op-maat te helpen. Deze derde Oekraine missie was fysiek zwaar, maar ook erg emotioneel, want we zagen veel armoe en ellende. Vooral bezoeken aan kindertehuizen en psychiatrische inrichtingen laten vreselijke beelden op ons netvlies achter.
Verslag
Oekraïne (2009)

Roemenië 2 (2009)

Project
Missie Roemenië 2 2009
Locatie
Suceava (Roemenië)
Periode
29 maart t/m 6 april 2009
Omschrijving
We werden uitgenodigd door de u wellicht bekende Stichting ORA in Nieuwleusen om te komen werken in kinder- en verzorgingstehuizen in Suceava, een grote stad in het noorden van Roemenie.
Verslag
Roemenië 2 (2009)

Roemenië (2009)

Project
Missie Roemenië 1 2009
Locatie
Cluj-Napoca (Roemenië)
Periode
20 t/m 30 januari 2009
Omschrijving
Twee Zienderogen veteranen werden onlangs door de Stichting Livada in Den Haag uitgenodigd te komen oogmeten in een aantal kindertehuizen. Zij hebben vruchtbaar gewerkt en bezochten ook ‘onze’ blinde tweeling in Cluj-Napoca. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om nog een tweetal dagen op de vuilnisbelt te werken.
Verslag
Roemenië (2009)

Kaliningrad (2008)

Project
Missie Kaliningrad 2008
Locatie
Kaliningrad (Rusland)
Periode
1 t/m 15 november 2008
Omschrijving
Voor deze bijzondere missie stelde de directie van Peijnenburg B.V. ons een grote lading ontbijtkoeken ter beschikking. Zo hebben we in tehuizen, ver buiten onze grenzen, rijkelijk kunnen uitdelen van wat onze koninklijke koekmakers op de markt brengen. Aan de grens hebben we wel moeten uitleggen wat het verband is tussen ontbijtkoek en optiek.
Verslag
Kaliningrad (2008)

Roemenië (2008)

Project
Missie Roemenië 2008
Locatie
Bacau, Cluj Napoca, Comanesti, Plopana, Buhusi, Moinesti, Tirgu Ocna en Podu Turcului (Roemenië)
Periode
14 t/m 28 juni 2008
Omschrijving
Voor de zesde maal brachten wij een werkbezoek aan Roemenie en wel aan een van de armste districten in Roemenie. Het werd de zwaarste missie uit de bijna 42-jarige bestaansgeschiedenis van de stichting.
Verslag
Roemenië (2008)

De Krim (2008)

Project
Missie de Krim 2008
Locatie
Simferopol, Sebastopol, Bachtschisaraj, Yalta, Kerch en Evratorija (Oekraïne)
Periode
1 t/m 14 april 2008
Omschrijving
Overal armoede. Overal mensen die graag willen zien en soms de gehele dag wachten tot ze aan de beurt zijn. Bijna overal doen we ons werk in sterk verouderde en slecht onderhouden gebouwen. De omstandigheden zijn vaak primitief, maar de mensen allerhartelijkst, gastvrij en behulpzaam.
Verslag
De Krim (2008)

Albanië (2008)

Project
Start bouw blindenschool Tirana (2008)
Locatie
Tirana, (Albanië)
Periode
februari 2008
Omschrijving
In samenwerking met Wilde Ganzen worden de eerste stappen gezet naar uitbreiding van de blindenschool te Tirana.
Verslag
Albanië (2008)

Roemenië 2 (2007)

Project
Missie Roemenië (2007)
Locatie
Constanta en Techirghiol, (Roemenië)
Periode
14 t/m 21 april 2007
Omschrijving
Uitgenodigd door de heer Dinica, voorzitter van de raad van de kinderbescherming regio Constanta, vertrokken op 14 april vier optometristen voor een humanitaire missie naar Roemenië.
Verslag
Roemenië 2 (2007)

Roemenië (2007)

Project
Missie Roemenië 1 2007
Locatie
Baia Mare, Maramures en Gherla (Roemenië)
Periode
15 t/m 30 maart 2007
Omschrijving
Met een team van drie specialisten werden, in een zeer arm deel van Roemenie, honderden mensen aan een bril-op-maat geholpen.
Verslag
Roemenië (2007)

Bulgarije (2006)

Project
Missie Bulgarije 2006
Locatie
Varna (Bulgarije)
Periode
14 t/m 29 juli 2012
Omschrijving
We konden er weer honderden mensen aan een bril helpen. Een onderwijsspecialist die de gemeente Dordrecht vertegenwoordigde, maakte deel uit van ons team.
Verslag
Bulgarije (2006)

Albanië (2006)

Project
Missie Albanië 2006
Locatie
Barbullush, (Albanië)
Periode
mei 2006
Omschrijving
Veel aandacht ging uit naar het land, dat we ‘het Armenhuis van Europa’ noemen. Voor onze inzet werden we onderscheiden door de president met een gouden medaille en een oorkonde.
Verslag
Albanië (2006)

Roemenië (2006)

Project
Missie Roemenië 2006
Locatie
Constanta, (Roemenië)
Periode
6 t/m 13 maart 2006
Omschrijving
Kort samengevat was het een zware maar zeer geslaagde missie. We hebben ruim 440 oogmetingen kunnen verrichten en over ongeveer 2 maanden willen we 200 reeds afgepaste monturen inclusief glazen versturen naar Roemenië.
Verslag
Roemenië (2006)

Roemenië (2005-2012)

Project
Olga en Crina
Locatie
Cluj-Napoca, (Roemenië)
Periode
2005-2012
Omschrijving
Vrijwilligers van de Stichting Zienderogen komen op hun missies heel wat tegen. In strafgestichten, op de vuilnisbelten en onder rioolkinderen, die geen ander tehuis hebben dan de straat en de ingewanden van de stad. Op een Roemeense vuilnisbelt kwamen we een hele bijzondere tweeling tegen.
Verslag
Roemenië (2005-2012)

Albanië (2004)

Project
Opzetten van Optisch Centrum Osman Kazazi
Locatie
Barbullush (Albanië)
Periode
2004
Omschrijving
In de stad Barbullush werd een Optisch Centrum gerealiseerd.
Verslag
(nog) niet beschikbaar
Albanië (2004)

Sri Lanka (1999)

Project
Bouw blindeninternaat Sri Lanka
Locatie
Batticaloa (Sri Lanka)
Periode
1999
Omschrijving
In samenwerking met stichting Wilde Ganzen en Kringloopwinkel Heemskerk werd 148.000 gulden bijeengehaald om te kunnen beginnen met de bouw van een internaat voor de blinde kinderen in Batticaloa.
Verslag
Sri Lanka (1999)

Ethiopië (1993)

Project
Opzetten van Optische Werkplaats in Adis Abeba
Locatie
Adis Abeba (Ethiopië)
Periode
1993
Omschrijving
Omschrijving: Een oogkliniek/brillenwerkplaats, die bijna geheel door medewerk(st)ers in rolstoelen en op krukken wordt draaiende gehouden (idee: de lamme helpt de blinde!). Het is een zwitsers-kerkelijk partikulier initiatief. Twee oogartsen werden door Nederland geleverd.
Verslag
(nog) niet beschikbaar
Ethiopië (1993)

Vietnam (jaren ’90)

Project
Vietameze kinderen
Locatie
Vietnam
Periode
jaren ’90
Omschrijving
In de jaren ’90 doneerde Stichting Zienderogen jaarlijks 25.000 gulden om met blindheid bedreigde kinderen te voorzien van Vitamine A preparaten (samenwerkingsverband met het Medisch Comité Nederland-Vietnam).
Verslag
(nog) niet beschikbaar
Vietnam (jaren ’90)

Malawi en Kenia (1967)

Project
Rijdende oogkliniek
Locatie
Malawi en Kenia
Periode
1967
Omschrijving
Er werden gelden bijeengebracht om rijdende oogklinieken in Malawi en Kenya te kunnen sponsoren.
Verslag
(nog) niet beschikbaar
Malawi en Kenia (1967)

Kenia (1966)

Project
Adopteren staarpatienten
Locatie
Kenia
Periode
1966
Omschrijving
Jacques Tuinder sponsorde voor een luttel bedrag (fl. 2,50) een staaroperatie. Door dit initatief werden, door een simpele ingreep, vele mensen weer ziende gemaakt. Dit was het begin van Stichting Zienderogen.
Verslag
(nog) niet beschikbaar
Kenia (1966)

Wereldwijd 1966 – Vandaag

Project
Stichting Zienderogen
Locatie
Wereldwijd
Periode
1966 – Nu
Omschrijving
Stichting Zienderogen werkte de afgelopen 45 jaar samen met een wijd vertakt netwerk van blinden- en andere organisaties, met name de N.V.B.S., Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Sensis en Bartimeus/Sonneheerdt, Wilde Ganzen, NCDO, Kringloopwinkel Heemskerk, Gemeente Heemskerk, kerken, kloosters en serviceclubs. Er werden gelden bijeengebracht voor rijdende oogklinieken in Kenya en Malawi, bouwden wij een oogziekenhuis in Kameroen, werden Optische Centra gesteund en opgestart in Ghana en Albanie, kwam er een nieuwe blindenschool in Sri Lanka, werd een blindentehuis in Sri Lanka verbouwd, werd de blinden- en slechtziendenschool in Tirana met tal van projecten gesteund, werden oogartsen o.m. in Albanie, Brazilie, India, Marokko, Tadzjikistan en Zuid-Afrika geholpen met instrumenten, knapten we het revalidatiecentrum voor visueel gehandicapten in Bulgarije op, werd de bouw van broodnodige woonvoorzieningen in Moldavie medegesponsord, bezochten oogspecialisten en opticiens gevangenissen in Albanie, Moldavie, Roemenie en Tadzjikistan, wordt een tweede blindenschool in Tadzjikistan gesteund, zijn in vijf landen braille-units opgezet, kunnen kinderen met een gezichtsbeperking onderwijs volgen, enz, enz.
Verslag
Wereldwijd 1966 – Vandaag