Zienderogen Team

George de Jong
Voorzitter

Geboren in 1948 te Amsterdam, woonachtig te Wormer

Bij de crematie van Jacques verhaalde George de Jong van een missie in april 2007 naar Roemenië. De hulp die daar werd geboden was niet alleen voor een select gezelschap, maar voor iedereen inclusief zigeuners en zwaargestraften. Een ‘normale’ werkdag: na het gewekt worden door Jacques himself met de woorden “goedemorgen strijdmakkers, hier is een lekker kopje thee” werd er gewerkt van 09.00 tot 21.00 uur, toen bekend werd dat er een groepje nonnetjes al tweeëneenhalf uur onderweg was. Zonder overleg had Jacques besloten dat deze mensen ook nog wel effe konden worden geholpen. De werkdag liep uit tot 23.30 uur.

Er werd door de ‘strijdmakkers’ gediscussieerd over het hoe en waarom zij dit werk deden. Het is immers een druppel op de gloeiende plaat. Jacques’ verweer was meteen: “mensen dienen goed te zien, dat maakt het leven comfortabel. Onnodige slechtziendheid en blindheid is te voorkomen en dienen we dus te bestrijden”.  Verder was er de vraag of de gevangenen, die werden geholpen, wel de doelgroep was voor Zienderogen. Het was toch hun eigen schuld dat ze vastzaten? Jacques legde geduldig uit dat er maar weinig voor nodig is om zelf ook in een dergelijke situatie te geraken. Wij hebben het recht niet daar over te oordelen, dat hebben de rechters al gedaan, maar het zijn en blijven mensen in erbarmelijke omstandigheden. Mensen die met Jacques op pad zijn geweest hebben hun visie bij moeten stellen en hebben door zijn enthousiasme en onverdroten ijver een andere kijk op de zaak gekregen. “Het prachtige werk dat Jacques begonnen is, zal worden voortgezet. Zijn strijd is de onze geworden”, aldus de (nieuwe) voorzitter.


Linda ten Brinke
Bestuurslid

Geboren in 1990 te Harderwijk, woonachtig te Harderwijk

Via mijn collega op de Hogeschool Utrecht, Jeroen Mulder, ben ik in 2016 benaderd voor het project in Zuid-Afrika. Het lukte mij om op korte termijn tijd vrij te maken om als orthoptist bij het team aan te sluiten en vanaf dat moment is mijn enthousiasme voor de werkzaamheden en de projecten van de stichting verder gegroeid. Een jaar later ben ik benaderd om plaats te nemen in het bestuur en ik zie dit als een mooie kans om mij doorlopend in te zetten. Dit zorgt voor verjonging en vernieuwing in het bestuur en daarmee ook in het netwerk van de stichting. Op deze manier hoop ik een verschil te kunnen maken, hoe klein ook, voor kansarme en onnodig slechtziende mensen over de hele wereld.

 


 Daan Simoons
Penningmeester

Geboren in 1948 te Groningen, woonachtig te Castricum

Zienderogen zet zich in voor onnodig-blinden. Drie op de vier blinden zijn onnodig blind. De ziende wereld heeft daar oog voor. Naast het leveren van braillemachines, optische hulpmiddelen en het bouwen van ziekenhuizen en blindenscholen, biedt Zienderogen ook adequaat en gericht hulp door het uitzenden van deskundige vrijwilligers, zoals opticiens, optometristen en oogartsen! Jacques Tuinder vond een gewillig oor, ook bij de Kritische Gemeente IJmond te Heemskerk. Ongeveer tien jaar geleden heeft Jacques Tuinder zijn enthousiasme op mij overgebracht. Zo ben ik, als accountant, betrokken geraakt bij het werk van de Stichting Zienderogen met name bij de financiële kant van de zaak.


Bram Bol
Bestuurslid/ ambassadeur

Geboren in 1941 te ‘s-Gravenhage, woonachtig te Vinkeveen

Na het behalen van het opticiens diploma (Christiaan Huygens, Rotterdam) ging ik werken bij een medische instrumenten firma. Via een korte carrière in de optiek ben ik in 1973 overgestapt naar firma Bausch&Lomb als service manager. Dat waren spannende tijden omdat toen de zachte contactlens werd geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Na vele functies binnen deze organisatie ben ik na 27 jaar met vervroegd pensioen gegaan. Naast  een aantal advies functies binnen en buiten de optiek, ben ik nu een actief supporter van Stichting Zienderogen.

 


RobertRobert Bos
Bestuurslid

Geboren in 1954 te Rotterdam, woonachtig te Zwartsluis

Ik ben voor het eerst met de stichting in aanraking gekomen via de Rotary Zwartewatersteden. Ik kreeg in 2011 een brief van Bram Bol om de Stichting Zienderogen als een project in te brengen binnen onze Rotary club. Dit heb ik toen gedaan, en de stichting had daarna vrij snel een missie voor mij beschikbaar. In 2012 ging ik samen met 3 collega’s voor het eerst met de St. Zienderogen mee naar Kaliningrad. Dit was een bijzondere reis, een ervaring om nooit meer te vergeten. Ja en ik ben ook besmet geraakt door het missie- virus. Inmiddels ben ik al met meerdere missies mee geweest. Nu dat ze mij gevraagd hebben om plaats te nemen in het bestuur, zie ik het als een uitdaging om meer mensen met het missie virus te besmetten van Stichting Zienderogen.

Naast dat ik nog steeds werkzaam ben in onze winkel te Epe, maak ik mij graag vrij, om mij in te zetten om arme mensen in  onze samenleving te helpen aan visuele hulpmiddelen die de Stichting Zienderogen aanbiedt. Ook al is het maar een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat. Maar we laten ons daardoor niet uit het veld slaan.


Arnold Berghorst
Bestuurslid

Geboren in 1969 te Nunspeet, woonachtig te Wezep.

In 2013 ben ik uitgenodigd door een lokale huisarts om een bezoek te brengen aan zijn missiepost in Mozambique. De huisarts bracht een bezoek aan mijn optiekwinkel in Wezep en had interesse in mijn oogmeetcomputer, maar dacht dat het financieel niet haalbaar zou zijn voor hem om deze aan te kunnen schaffen. Ik heb me hard gemaakt voor een gratis oogmeetcomputer en lensmeter en heb deze daar toen heen gebracht. Samen met een doos oude brillen ben ik daar aan het meten gegaan en zag hoe ver de mensen komen reizen om een bril te kunnen krijgen. Het maakt het verschil tussen wel en niet kunnen functioneren.
In 2016 ben ik mee geweest naar Noord Thailand en zag ook daar de waarde van een simpele leesbril. Wel handwerken of niet meer kunnen handwerken, maakt het verschil tussen wel of niet wat geld te kunnen verdienen.
Hierdoor ben ik ook enthousiast geworden voor het missiewerk van Zienderogen en zie dit als een kans om mij langdurig in te zetten voor de arme mensen op deze wereld.

 


Marjan de Vecht 

Bestuurslid 

Woonplaats Beilen 

Via social media ben ik in 2017 in contact gekomen met `stichting zienderogen`. De werkwijze van de stichting sprak mij, ik heb mij aangemeld voor een missie en in oktober mocht ik mee op missie naar Thailand. Eenmaal terug bleek dat er behoeft was aan nieuwe bestuursleden. Ik vind deze bestuurstaak mooi om op deze manier mijn bijdrage te kunnen leveren om mensen een scherper zicht en daardoor een beter leven te kunnen geven. Ons aandeel over de hele wereld is klein maar voor de mensen die wij helpen is de levensverbetering vaak groot.