Statistieken

Blindheid
Volgens de meest recente schatting van de WereldGezondheidsorganisatie (WHO) waren er in 2002 wereldwijd 37 miljoen blinden en 124 miljoen slechtzienden. Hierbij zijn niet meegeteld de 5 miljoen blinden en 135 miljoen slechtzienden door refractie afwijkingen. Elke 5 seconden wordt er iemand blind op de wereld en elke minuut wordt er een kind blind. 75% van de blindheid is te voorkomen of te behandelen en 90% van het aantal blinden woont in een ontwikkelingsland.

Cataract (Staar)
Er zijn bijna 18 miljoen mensen blind door cataract. Dit is de belangrijkste oorzaak van blindheid wereldwijd. Cataract is een vertroebeling van de lens. Hierdoor komt er geen licht meer het oog binnen en wordt iemand blind. Cataract ontstaat meestal door veroudering, hoewel er ook kinderen geboren worden met (de aanleg voor) cataract. Door middel van een relatief goedkope en eenvoudige operatie (gemiddeld € 35 in een ontwikkelingsland) kan een volwassene weer volledig scherp zien.

Trachoom
Trachoom is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare blindheid. 1,3 miljoen mensen zijn ongeneeslijk blind door trachoom en zo’n 146 miljoen mensen lijden momenteel aan deze aandoening en kunnen nog geholpen worden. 10% van de wereldbevolking loopt risico op een infectie door deze besmettelijke oogziekte. De infectie wordt verspreid door vliegen, waarbij het ooglid ernstig wordt beschadigd. Om het probleem van trachoom aan te pakken wordt gewerkt met de SAFE-strategie :

– Surgery (operatie) om trachoom in een vergevorderd stadium te corrigeren
– Antibiotica om actieve infectie te behandelen
– Face (gezicht) wassen om de verspreiding van de ziekte in te perken
– Environmental verandering om meer toegang tot schoon water en goede hygiëne te krijgen

Onchocerciasis (rivierblindheid)
Deze oogziekte komt vooral voor in West- en Centraal Afrika. De oogziekte wordt veroorzaakt door de worm van een vliegje. Deze vliegjes komen voor langs rivieroevers, zodat mensen worden gedwongen de vruchtbare gebieden langs het water te verlaten. Gelukkig kan één keer per jaar een dosis van het medicijn Mectizan de ziekte stoppen. De afgelopen jaren is het aantal gevallen van rivierblindheid door voorlichting en medicijnen sterk verminderd tot nu nog zo’n 295.000. Er zijn nog wel miljoenen mensen die risico lopen op een infectie.

Kinderblindheid
Er zijn 1,4 miljoen kinderen blind op de wereld, vooral in Afrika en Azië. Tekort aan vitamine A is de belangrijkste oorzaak en leidt tot 350.000 blinde kinderen per jaar. Andere oorzaken van kinderblindheid zijn cataract en aangeboren glaucoom.

Bronnen
Light for the World
World Health Organization