Verslag Roemenië (juni 2016)

Dag 1 zondag 29/5/16
Voor mij is het de eerste missie met Zienderogen, voor Leo en Erna is het inmiddels al de 15e keer. John Moen zou ook mee gegaan zijn op deze missie, maar moest helaas verstek laten gaan vanwege gezondheidsredenen. Opgehaald van Boekarest Airport door 2 jongemannen, waarvan 1 (pastor Klaus) meteen herkend wordt door Leo en Erna van hun laatste missie naar Roemenië , 4 jaar geleden (missie Roemenië 2012). Hij draagt nog met trots zijn Marco Polo bril die toen is aangemeten.

Na 2 uur rijden komen we aan in Medgidia (40.000 inwoners) bij het Community Centre waar we zullen verblijven. Het ziet er allemaal prima uit en de jonge hartelijke mensen die aanwezig zijn leiden ons trots rond. Het is een voormalig staatsgebouw, van waaruit vroeger de bouw van het kanaal gecoördineerd werd. Het gebouw is door de Amerikaanse Cindy Getchman volledig gerenoveerd en doet dienst doet als peuter- en kleuterschool, bibliotheek, apotheek onder de vlag van de orthodox Christelijke religie en haar organisatie “Stepping Stone Missions”. Met name kleuters en peuters van Roma uit de directe omgeving worden hier begeleid in persoonlijke hygiëne en onderwijs, zaken die voor hen niet vanzelfsprekend zijn.

Dag 2 maandag 30/5/16
Bij het voormalig ziekenhuisje (5 jaar geleden gesloten door de regering) staan al een paar mensen te wachten. Ons “winkeltje” opgezet en meteen beginnen. Het grote aantal wachtende klanten brengt als snel het besef dat er weinig tijd is om te treuzelen, tenslotte zullen alle mensen aan het einde van de dag geholpen moeten zijn.

Leo en Erna screenen met de autorrefractometer, vragen naar problemen voor veraf en nabij, en meten bestaande brillen door. Mensen worden meteen geholpen met een standaard leesbril of doorgestuurd naar mij. Ik neem de visus zonder correctie en zet de autorefractometerwaarden in de pasbril, en refractioneer verder uit. Opvallend veel mensen met lage tot zeer lage visus, veel cataract, waarvan we weten dat t van behandelen meestal niet zal komen vanwege de kosten. Dus dan maar de visus zoveel mogelijk opkrikken, bv. van 0,1 naar 0,4, daar krullen de mondhoeken al behoorlijk van omhoog. Ook mensen met een visus van 0,3 zonder afstandsvisusklachten, die niet autorijden. Het wordt duidelijk dat de mensen hun ogen hier heel anders gebruiken dan in onze maatschappij het geval is. Geen IPads, weinig verkeer, veel mensen die het dorp nooit uit komen etc. Heel bijzonder om deze mensen van zo dichtbij, in geur en kleur, mee te maken.

Communicatie met de klanten loopt goed via de assistenten en vertaler. De oogst van vandaag: 80 metingen, 25 receptbrillen en 22 standaard leesbrillen aangemeten. Overmorgen komen we hier weer terug.

Dag 3 dinsdag 31/5/16
’s Middags trekt een jongen van 9 jaar de aandacht van Leo, een van zijn ogen staat helemaal naar binnen en de jongen ziet er uit alsof hij het er ook psychisch nogal zwaar mee heeft. Zijn ouders zijn niet in staat om de evt. medische behandeling te betalen. We maken foto’s, Leo wil contact gaan leggen met een oogarts die hij kent, om te kijken of er mogelijkheden zijn om deze jongen in Nederland te laten behandelen. Arme mensen hier, ze hebben te eten en een dak boven hun hoofd, maar daar is alles wel mee gezegd. Deze mensen zijn overal blij mee, stellen nauwelijks eisen aan het montuur. Onze winkel heeft weer goed gedraaid: 85 metingen, 31 receptbrillen en 35 leesbrillen aangemeten.

Dag 4 woensdag 2/6/16
De oogst van vandaag: 80 metingen, 25 receptbrillen en 23 leesbrillen aangemeten.

Dag 5 donderdag 2/6/16
Stel je voor je bent 65 jaar, je hebt +4.00 nodig als leessterkte en je hebt nog nooit een bril gehad… Dan gaat er echt een wereld voor je open. Volgens Rado waren er zelfs mensen buiten aan het huilen, zo blij dat ze waren met hun verbeterde zicht. We zouden stoppen om 17.00, maar de wachtkamer was nog niet leeg, dus nog 1,5 uur doorgewerkt om iedereen te kunnen helpen. Vandaag 111 metingen gedaan, 27 receptbrillen en 42 leesbrillen aangemeten, behoorlijk vermoeid aan het einde van de dag. We hebben ons biertje wel verdiend!

Dag 6 vrijdag 3/6/16
De drukte komt rustig op gang, maar in de loop van de middag barst het los. Totaal zien we vandaag 173 personen, waaronder veel kinderen, die we snel kunnen verwerken. Even meten met de autorefractometer en de visus opnemen, meestal niks mee aan de hand.

Cindy (de initiatiefneemster van t community center) kwam even hi zeggen, een gezellige Amerikaanse. Leo en Erna kende haar nog van hun vorige bezoek 4 jaar geleden. Vandaag hebben we 40 leesbrillen en 15 receptbrillen aangemeten.

Dag 7 zaterdag 4/6/16
Naar het plaatsje in het Oosten: Mircea Voda, een kerkje, weer met een schilderachtig toilet in de achtertuin, een dubbele deze keer. Vandaag assisteren Nicoletta, een rechtenstudente en Mirella,
de aangenomen dochter van Cindy ons. Twee leuke betrokken meiden die goed Engels spreken, werkt perfect. Een meisje met pruillipje steelt ons hart. Een aantal van onze klanten heeft wel een bril, maar laat hem vooral in de tas laten zitten… Leo legt uit dat de bril “op de neus” beter functioneert dan “in de box”. Aardig productie gemaakt vandaag: 99 metingen gedaan, 12 receptbrillen en 21 leesbrillen verkocht. Veel mensen blij gemaakt, daar doen we het voor. De vermoeidheid begint voelbaar te worden, het zijn lange intensieve dagen.

Dag 8 zondag 5/6/16
Ruim voor 10.00 komen we bij de kerk aangelopen, ontvangst met koffie en thee en veel handen schudden. We krijgen hoofdtelefoons, zodat we een vertaling kunnen krijgen van de preek. Dan worden “de dokters uit Holland” verzocht even te gaan staan en ontvangen we een applaus van de kerkgasten. We hebben eerder pogingen ondernomen om te vertellen dat we geen dokters zijn, maar deze mensen blijven dat stug volhouden dus hebben we het maar zo gelaten.

Morgen en overmorgen gaan we hier in Medgidia aan het werk, hier in het community-center. Volgens Leo en Erna zal het publiek hier anders zijn dan in de echte kleine dorpjes waar we al geweest zijn. Tot onze schrik beginnen de monturen een beetje op te raken.. We besluiten om zuiniger te gaan doen, alleen brillen voor te schrijven aan mensen die het echt nodig hebben en het niet kunnen betalen.

Dag 9+10 maandag 6/6/16 en dinsdag 6/7/16
Gelukkig vinden we toch nog een doos met monturen tussen onze spullen, waardoor de schaarste ineens voorbij is. Gisteren en vandaag hebben we 240 mensen gezien, resulterend in 40 receptbrillen en 58 leesbrillen.

Dag 11 woensdag 8/6/16
Ik blijf me verbazen dat er veel mensen zijn van 65+ die nog nooit een leesbril gehad hebben en dus al jaren binnen armafstand vrij weinig gezien kunnen hebben. Ook veel mensen met visus 0.1 of lager. D.w.z. dat ze vanaf 5 meter de grootste ringen op de visuskaart niet kunnen zien. We laten de persoon dan opstaan en op 1 of 2 meter van de kaart gaan staan om te kijken of er dan toch iets zichtbaar is. Ook weer een aantal mensen op de lijst gezet voor cataract. Vandaag over 100 mensen gezien, 18 receptbrillen en 23 leesbrillen.

Dag 12 donderdag 9/6/16
Vandaag 85 metingen gedaan, 20 receptbrillen en 29 leesbrillen aangemeten.

Dag 13 vrijdag 10/6/16
Dat wordt een pittige dag hebben we al snel door. Het kerkje is meer dan 100 jaar oud en dringend aan renovatie of vervanging toe. Het is klein, oud en gehorig. De klanten komen direct binnen in de ruimte waar we werken, en lopen door naar een wachtruimte waar het een drukte van belang is. Meerdere malen moeten we verzoeken om niet zoveel lawaai te maken, maar het blijft voortduren. Het is er ook warm. Door het vele geluid en de chaos is concentreren moeilijk, het kost veel energie.

Een klein popperig meisje raakt ons allemaal, echt een schatje. Ze is scheel en heeft een behoorlijke sterkte. Erna merkt op dat je de “beestjes” zo kunt zien lopen in haar haar. Deze mensen zijn echt arm en hygiëne is hier vaak ook een luxe. We meten haar een bril aan. Net als het kerkje en de omgeving zijn de mensen hier schilderachtig en echt. De blijheid als mensen met de pasbril of leesbril veel beter zien is voelbaar, prachtig om te zien. Vandaag meer dan 100 metingen, 21 receptbrillen en 38 leesbrillen aangemeten.

Het zit er op!
Tijdens deze missie hebben we meer dan 1200 mensen gezien, 234 receptbrillen en ruim 350 leesbrillen aangemeten. Het was hard werken, heel leuk om te doen en erg gezellig met Leo en Erna. Een fantastische ervaring om dit land en de mensen vanuit dit perspectief mee te maken en mensen echt te kunnen helpen met het beter laten functioneren van een van onze belangrijkste zintuigen. Veel blije gezichten gezien en een warm gevoel gekregen.

Roel Huiskens, 8 juli 2016