Verslag Oekraïne (mei 2014)

Missie L’viv Oekraïne 2014
Op uitnodiging van de Henri Nouwen Stichting vertrokken George de Jong, Bram Bol en Rob Boon naar L’viv (Oekraïne) om daar jonge (oog)artsen in opleiding te begeleiden en de fijne kneepjes van het optiekvak bij te brengen.

Op zondag 11 mei vertrokken we om 7.00 uur  met z’n drieën, George, Bram en ondergetekende per auto naar de Oekraïne. Nadat we deze dag een flink aantal kilometers hadden gemaakt, zo’n 1300, stopten we bij een goed, maar simpel hotel om te eten en daar de nacht door te brengen. Maandag hadden we nu nog maar 270 kilometer af te leggen. We hadden een snelle grenspassage, wat niet te verwachten was vanwege de omstandigheden in de Oekraïne.

Om ongeveer twaalf uur ontmoetten we aan de Oekraïense zijde van de grens ons contact Yvanka Mohylyak van de Henri Nouwen Stichting, het was een goed weerzien. Zij bracht ons, met haar man samen, naar ons slaapadres op de Universiteit van L’viv. Later kwam ons tweede contact Natalya Mysula bij ons en hebben we die middag de strategie doorgesproken, nadat we hadden gegeten in een ons reeds bekend restaurantje, zijn wij naar ons slaapadres gegaan en zij richting huis om de volgende dag vroeg richting Ivano Frankivsk te gaan.

Na een sober ontbijt was het wat inschikken met de ruimte in de auto en  we vertrokken om 8.00 uur naar onze bestemming de plaats Dolena. Daar voegden wij ons bij de Oekraïense leden van de missie, waarbij de leiding van hun team in handen van, de inmiddels oogarts geworden, Sergey was. Na een uurtje instructie aan de 3 nieuwe leden van het team, die zich alle drie aan het specialiseren waren tot oogarts (het waren drie leuke enthousiaste dames waarvan er slecht een goed engels sprak) konden we eindelijk aan het werk gaan. In tegenstelling tot andere missies van Zienderogen gingen we tijdens deze missie anders te werk.  Om de oogartsen in opleiding zo veel mogelijk ervaring te laten opdoen, werden de instructies meteen in de praktijk gebracht. Iedere oogarts in opleiding werd de gehele dag bijgestaan door een Zienderogen specialist.

De eerst klanten zaten al te wachten in de hal en we moesten toch wel zorgen dat er voldoende ondersteuning was om het aantal van 78 mensen weg te werken. We hebben gegeten en overnacht in een leuk uitziend hotel, wat wel typisch Oekraïens was. De woensdag hebben we op dezelfde locatie weer 99 mensen gelukkig kunnen maken met een bril.

Nadat we wederom in dezelfde locatie hebben gegeten en geslapen vertrokken we de volgende dag naar Wehoda, waar we in een bejaardentehuis 45 mensen hebben gemeten. De omstandigheden waar deze mensen in moeten leven is niet wat wij gewend zijn en het is maar goed dat er geen geurenfoto’s bestaan, maar aan een niet zo fijne geur ben je na 10 minuten ook gewend. Nadat we een ruime morgen hier hadden gewerkt zijn we met het gehele team vertrokken naar Kolomnia, waar we aan het eind van de middag arriveerden.

Vrijdag al weer; we hebben in een Caritas locatie 100 mensen gezien en een groot aantal brillen aangemeten. Zaterdag en al weer de laatste dag, hebben we gewerkt in Caritas, waar we in Krokus een tehuis voor gehandicapte kinderen 71 mensen gezien en hebben we afscheid genomen van het Oekraïense team die naar Ivano Frankivsk vertrokken en wij zelf vertrokken naar Lviv. Ongeveer 18.00 uur kwamen we weer aan op onze eerste slaaplocatie in Lviv de Universiteit, waar we onze kamers kregen toegewezen en waar we aan de overkant van de straat met onze begeleidsters Yvanka en Natalya hebben gegeten.

Zondagmorgen om 5 uur nederlandse tijd zijn we vertrokken naar Vinkeveen, waar we om ongeveer 22.30 aankwamen en vanwaar we allen huiswaarts keerden. We kunnen terug kijken op een geslaagde missie, want we hebben weer 3 dames enthousiast onze skills kunnen overbrengen, zodat ze in de toekomst zelf hun mensen kunnen helpen met wat steun vanuit onze stichting.

Rob Boon, 28 mei 2014