Verslag Marokko (juli 2010)

Van woensdag 14 tot vrijdag 23 juli 2010 trokken twee optiekers met een medewerker naar Oujda (Marokko) om de nodige zienzorg te verlenen aan mensen die het niet kunnen betalen in het gewone circuit. Het betreft hier Johan Hoet uit Belgie en Marjolein Sprangers uit Nederland. Samen met Laurent Nouwen en met behulp van plaatselijke tolken hebben zij 560 mensen gezien, oogmetingen verricht, brillen uitgedeeld of voorschriften klaargemaakt. We laten Johan Hoet aan het woord:

In tegenstelling met de vorige missie in Rusland zagen we nu meer gewone mensen. Velen konden we helpen met voorgemonteerde leesbrillen, anderen moesten we een bril voorschrijven. We hadden deze keer minder mensen met een hoge sterkte en halfblinden. We hadden lege brilmonturen meegebracht waaruit de mensen konden kiezen, pasten deze dan aan achter de oren en aan de neus en namen de pupilafstand. Het slijpen en inzetten van de glazen gebeurd dan in Nederland of Belgie en sturen dan de afgewerkte brillen terug in een enkel pakket naar de plaatselijke contactpersonen die ze dan aan de betreffende mensen bezorgen. Weer kwamen mensen ons raadplegen wiens ogen zo beschadigd waren dat we ze niet konden helpen. Dat waren pijnlijke momenten, want zij hadden hun hoop gesteld op die “westerse deskundigen” waarvan zij hoopten dat die meer konden dan hun specialisten. We verbaasden ons echter hoe gelaten ze meestal dit negatieve antwoord aanvaarden. Af en toe ontmoeten we ook mensen die zo verheugd waren omdat ze met hun nieuwe glazen opnieuw iets van kleuren en vormen konden onderscheiden na jaren in quasi duisternis geleefd te hebben. Tweemaal zijn we buiten Oujda gaan werken: eenmaal in een opvangcentrum in Taourit en eenmaal ergens in een tent op het platteland waar een fantasia-feest was. We logeerden bij de voorzitster van de Association Ichraq die ons uitgenodigd had. Weer hebben we zoveel vriendelijk mensen tegengekomen, kans om op onze beurt te trakteren op iets kregen we niet. Gesprekken over de islam, het dragen van hoofddoeken en de eventuele ondergeschikte positie van de vrouw hadden we vaak. En onze mening over het extrmisme van de islam hebben we toch moeten bijstellen. Die mensen zijn even menselijk als wij, ook al hebben ze andere meningen en gewoonten.

Langs deze weg wil ik ook enkele firma’s bedanken die ons monturen en glazen bezorgden gratis of tegen zeer lage prijs: Vision Company: de nieuwe glasleverancier uit Gentbrugge, Visibilia en Stef Optical voor hun monturen. Als er collega’s zijn die ook zin hebben om eens een keertje op belangeloze missie te gaan, neem dan contact op via info@stichtingzienderogen.nl.

Johan Hoet

 

[dcwsb inline=”true”]