Zienderogen missie in… Amsterdam?

Ja, u leest het goed. Afgelopen maand was Zienderogen samen met studenten van de Hogeschool Utrecht actief op de Marnixkade in Amsterdam. Groenhof in de Marnixstraat is één van de tijdelijke opvanglocaties voor asielzoekers in Amsterdam.

Via de Facebookpagina ‘Vluchtelingen in Amsterdam’ kwam de vraag bij ons binnen of iemand een oogmeting wilde doen voor een vluchteling met kijkproblemen. Het probleem was niet de bril zelf, deze zou worden vergoed, maar de communicatie tijdens de oogmeting bleek moeizaam.

Opticiens, optometristen en vrijwilligers van Stichting Zienderogen komen vaak op plekken terecht waar zij de taal niet machtig zijn en toch met weinig hulpmiddelen  een goede oogmeting kunnen uitvoeren. Er is altijd wel iemand die een paar woorden Engels spreekt en dat is vaak al voldoende. Maar eerlijk is eerlijk een oogmeting volledig in eigen taal is natuurlijk nog praktischer.

Ik ben gaan rondvragen bij mijn derde jaars optometrie/orthoptie studenten en zij stonden te springen om deze mensen te helpen. Vorige maand heb ik samen met het Leger des Heils een korte pilot bij de tijdelijk opvang Groenhof (Marnixstraat, Amsterdam) georganiseerd en hebben de drie Dari/Arabisch/Farsi sprekende studenten Heba, Orzala en Farid in een ochtend ruim 30 personen gemeten. 10 daarvan hadden een bril nodig en deze zijn verstrekt door Stichting Zienderogen. Een groot succes: vluchtelingen blij en mijn studenten blij; want zij konden zo meer ervaring op doen.

Heba: “Afgelopen vrijdag heb ik in de vluchtelingopvang Groenhof te Amsterdam een enorme leuke ochtend gehad. Het was leuk en leerzaam om de vluchtelingen te kunnen helpen met het zicht. Vooral om te zien dat de deze mensen tevreden en zeer dankbaar de deur uit liepen. Hiervoor bedank ik Stichting zienderogen voor deze fantastische ervaring! Het is zeker voor herhaling vatbaar.”

Orzala: “Op vrijdag 29 januari bezochten we met een team Groenhof in Amsterdam. In het begin was ik een beetje zenuwachtig. Ik wist niet helemaal wat ik kon verwachten. Het was voor mij de eerste keer dat ik mee deed aan een missie van stichting Zienderogen. Na de eerste meting waren de zenuwen helemaal weg en hebben we samen geprobeerd om zo veel mogelijk mensen te helpen met hun zicht. Het was een leerzame en leuke ervaring, die ik graag nog eens zou willen meemaken”.

Farid: “Op 29-01-2016 ben ik samen met aantal medestudenten en Jeroen naar Groenhof in Amsterdam geweest voor screening van vluchtelingen. Ik vond het heel erg interessant en leerzaam. Het gaf mij een goed gevoel om iets te kunnen beteken voor die mensen, ze waren heel erg blij en dankbaar, ik ben blij dat ik mee heb gedaan. Ik zal in de toekomst vaker proberen deel te nemen aan vrijwilligers werk het heeft mij echt een goed gevoel gegeven om te zien dat je mensen blij kan maken met een kleine moeite”.

Vandaag heb ik de 10 brillen afgeleverd bij de Groenhof en werd ik met open armen ontvangen. De mensen waren superblij om hun nieuwe bril te ontvangen en ik moest de bedankjes overbrengen naar de studenten. We gaan samen met de Hogeschool Utrecht, GC A (Gezondheids Centrum Asielzoekers en de Pearl onderzoeken of we de vluchtelingen op een structurele manier kunnen helpen.

Jeroen Mulder, 19 februari 2016