Zienderogen in de Media – IJmuider Courant

“Bril maakt Afrikanen blij”

SANTPOORT-NOORD Opticiensechtpaar Hans en Maria van Rijswijk uit Santpoort-Noord zijn terug uit Gambia. Daar verrichtte het stel voor de stichting Zienderogen oogmetingen bij arme inwoners van het Afrikaanse land.

“Een geslaagde missie”, vindt Hans. In negen dagen tijd deed het vijfkoppige team, waar het echtpaar deel van uitmaakte, ongeveer duizend oogmetingen en schreef 350 recepten uit. Dat betekent dat er dus ook 350 nieuwe brillen worden gemaakt.

Vijf opticiens uit de regio slijpen, gratis en voor niets, op dit moment de glazen voor in de monturen. “Hulde voor hun inzet”, zegt Hans, die vroeger een zaak runde in Santpoort-Zuid.

Tijdens de reis kwamen de Santpoorters schrijnende gevallen tegen. “Een jongen van zestien jaar kon een testbord op zes meter afstand nauwelijks zien.” Na onderzoek bleek dat een bril van -11 wonderen deed. “Zijn gezichtsvermogen werd zo veel groter. Een glimlach verscheen op zijn gezicht en blij verliet de jongen de testruimte. Een heldere wereld ging voor hem open.” Binnenkort krijgt de oogpatient zijn bril.

Waarschijnlijk gebeurd dat nog deze maand. Hans en Maria sluiten niet uit dat zij persoonlijk de brillen naar Gambia brengen. “Kunnen we direct de brillen afpassen en de reacties van de mensen meemaken.”

Het echtpaar acht de kans groot nog eens naar Gambia te gaan. “We hebben niet alle mensen die een oogmeting wilde, kunnen helpen. Het zou mooi zijn hen een andere keer van dienst te kunnen zijn.” Wanneer weet het echtpaar nog niet.

Bron: IJmuider Courant, 3 december 2011