Zienderogen in de media – Hengelose oogarts geeft Mauritaniërs brillen

HENGELO – De Hengelose oogspecialist Tom Bakx zet zich in voor slechtzienden in Mauritanië. Voor de stichting Zienderogen heeft hij in de hoofdstad en in de binnenlanden in zes dagen tijd 1200 slechtzienden onderzocht. Wie slechte ogen heeft, krijgt via de stichting een bril.

Die bril wordt in Nederland voor hen gemaakt, waarbij een aantal opticiens gratis de glazen leveren.

Ter plekke heeft Bakx kleine ingrepen gedaan. Mensen die een grotere ingreep nodig hebben probeert de stichting later te helpen. Bakx: “Er is een groot aantal mensen in de binnenlanden met staar. Er is in de hoofdstad wel een ziekenhuis waar ze geholpen kunnen worden, maar ze hebben geen geld om daar naartoe te gaan.”

Bakx gaat mogelijk later terug om ter plekke in een noodhospitaal de ingrepen te doen, of in een ziekenhuis in de hoofdstad.

Bakx hielp eerder voor de stichting onder andere in Nepal mensen met oogproblemen. Het is voor de eerste keer dat er hulp wordt geboden in Mauritanië. Dat was niet zonder risico. De stichting had een negatief reisadvies gekregen vanwege de instabiele politieke situatie. Bakx wilde echter gaan. “De nood is er groot. Veel mensen zijn er nodeloos slechtziend.”

Bron: De Twentsche Courant Tubantia, 6 april 2010