Zienderogen in de Media – Eindhovens Dagblad

SINT-OEDENRODE – Ze laten de wereld van de allerarmsten opengaan. Leo en Erna Leenders vertrekken voor de negende keer naar een land waar blinden en slechtzienden extra hulp behoeven. Het echtpaar wat 25 jaar een eigen optiek in het centrum van Sint Oedenrode runde, gaat met de Stichting Zienderogen een kleine twee weken naar Gambia om de lokale bevolking aldaar waar nodig een bril aan te meten. “Als vrijwilliger kunnen wij vanuit ons vakgebied heel veel brengen”, weet Leo Leenders (60). Eerder deden zij soortgelijke projecten in zowel Afrika (Ghana en Mauritanië) als Oost-Europa (Roemenië en Albanië).

Het opticiensechtpaar gaat in Gambia vooral oogmetingen uitvoeren. Ze nemen zelf hun materiaal mee. Waaronder een computergestuurde oogmeetapparataat. “Dat is om tijd te besparen. Er staan vaak honderden mensen de hele dag in de rij voor ons. Door zo’n computermeting heb je snel een globale sterkte. Met pasglaasjes stellen we het dan bij”, aldus Erna Leenders (58). De brilmonturen, zowel tweedehands als afgeschreven exemplaren, zijn al naar Afrika opgestuurd. “Terwijl Leo de meting doet, zoek ik een passend montuur uit. Samen met het recept gaat dat montuur vervolgens mee naar Nederland, waar we gaan lobbyen om de glazen ingeslepen te krijgen”.

Huiskens Optiek en Pearl Sint-Oedenrode leven hand en span diensten, het benodigde geld om de brillen te vervaardigen komt uit giften. “Het is dankbaar werk”, vervolgt Erna Leenders. “Veel mensen met wie wij werken zijn analfabeet, maar zij kunnen wel degelijk zo’n kant-en-klare leesbril gebruiken. Zij willen ook hun nagels goed knippen en foto’s van hun kleinkinderen kunnen bekijken”. In de loop der jaren hebben Leo en Erna Leenders een hoop schrijnende gevallen gezien. In Roemenie werkten ze in Zigeunerkampen op vuilnisbelten en in een gevangenis. Erna Leenders: “Mensen die levenslang hebben, voelen zich afgedankt. Dankzij ons kunnen ze tenminste hun hun post lezen.:

Maar ook de verwonderde reactie van een kindje uit Mauritanië  dan min vijftien bleek te hebben en door een bril ineens kon zien, staat op hun netvlies gebrand. En emotioneel verhalen ze over het blinde gezin dat ze in Mauretanie hebben geadopteerd. “Die kinderen zaten de hele dag in een hoekje van het huis te niksen. Dankzij onze steun leren ze braille en durven ze met behulp van een stok de straat op”, aldus Erna Leenders.

Leo Leenders: “Dit werk geeft ons meer voldoening dan een normale vakantie. Maar je moet wel tegen de ellende van al die mensen kunnen en hun problemen niet mee naar huis nemen.”

Bron: Eindhovens Dagblad, 3 november 2011