Zienderogen in de media – ECHOS België

Twee opticiens, Johan Hoet, A.P.O.O.B. lid uit Berchem, en Jeroen Mulder (Nederland) hebben begin oktober deelgenomen aan een humanitaire missie, opgezet door “Zienderogen” – Nederlandse associatie die wereldwijd actief is voor hulpbehoevende slechtzienden -. Samen met Jacques Tuinder, die het initiatief heeft opgezet, zijn ze gereisd naar Noord-Ossetië, om er visuele zorgen te verstrekken aan personen, die uitgesloten zijn uit het gezondheidssysteem wegens gebrek aan financiële middelen.

Tijdens deze missie hebben zij 880 personen gezien, een visuele testing van hen afgenomen, brillen uitgedeeld of voorschriften opgemaakt. Hun reisroute heeft hen geleid naar Stavropol, Mineralnye Vody, Kislovodsk, Pyatigorsk, Georgiyevsk en Essentuki, bij verschillende organisaties voor blinden, bij scholen, bibliotheken, bejaardentehuizen,…

Johan Hoet geeft zijn indrukken weer.

“Wij hebben een aantal mensen kunnen helpen met een bril, vaak met voorgemonteerde brillen, vaak met een bril met een hoge sterkte.” Onze beide opticiens-optometristen hadden een hele stock aan monturen meegenomen, zodat ze voor iedere patiënt het best passend model konden kiezen en de nodige metingen konden uitvoeren. Het monteren der glazen gebeurde in Nederland.

“De vreugde van sommige slechtzienden die, na jarenlang in praktisch volslagen duisternis te hebben geleefd, opnieuw kleuren en vormen konden waarnemen met behulp van hun nieuwe glazen, staat in ons geheugen gegrift.”

Alle oogproblemen konden echter niet worden opgelost! “Er zijn aangrijpende momenten, want sommige personen hadden hun hoop gesteld in deze ‘Westerse specialisten’ en zij hoopten dat deze meer konden dan hun specialisten! Dikwijls waren wij geschokt over hun gelatenheid betreffende onze machteloosheid.”

Overal werden zij geholpen door tolken vrijwilligers die van het Russisch vertaalden naar … het Engels, Duits, Frans of…Esperanto! Voor deze eerste missie heeft de firma Technop uit Destelbergen hen stockglazen gegeven en de productieglazen aan een interessante prijs geleverd.

“Via dit magazine wens ik de firma Technop te danken voor de verleende hulp en een warme oproep te richten aan andere glasleveranciers die ons aan glazen zouden kunnen helpen aan voordelige prijzen. Anderzijds zijn wij op zoek naar collega’s die bereid zijn enkele glazen te slijpen en andere collega`s die tijd zouden willen vrijmaken voor één of andere missie. Om de vereniging te helpen bij het voortzetten van haar taak, zijn financiële giften welgekomen.”

Zoals iedere humanitaire missie heeft deze missie in Ossetië een grote indruk nagelaten… “Door deze missie hebben wij het Russische volk beter leren kennen. Anderzijds, wat wij het meest geapprecieerd hebben bij slechtzienden, is dat deze personen niet jammeren over hun lot, maar leren leven hebben met hun handicap en dezelfde vreugde, dezelfde morele waarden hebben als personen zonder handicap.”

Anderzijds hebben onze twee deelnemers een onvergetelijke indruk van de ontdekking van de Elbroes berg, hoogste punt van Kaukasië, met een hoogte van 5.642 meter, hoogste berg van Rusland en Europa.

Bron: Echos, Belgisch Optiekvakblad, februari 2010