Zienderogen in de Media – De Stem van Dordt

DORDRECHT – Robert-Jan Korteland, optometrist en werkzaam bij Brilmode Rob Boon, was de afgelopen weken met Stichting Zienderogen in Guinee om oogheelkundige hulp te bieden. Robert-Jan is nog maar net terug van zijn missie in Conakry in West-Afrika. Als bestuurslid vertelt hij enthousiast over de stichting: “Zienderogen staat sinds 1966 in dienst van de slechtziende medemens. Naast het leveren van braillemachines, optische hulpmiddelen en het bouwen van ziekenhuizen en blindenscholen, bieden wij ook adequaat en gericht hulp!

Vijf keer per jaar proberen wij met een ‘ogenteam’ in een tijdsbestek van een tiental dagen zoveel mogelijk mensen aan een bril te helpen en doeltreffend oogonderzoek te doen. Ook Guinee zal nu door veel ogen scherper en beter worden waargenomen.” In 2011 reisden diverse teams naar Mauretanië, Gambia, Oekraïne en nu ook Guinee. “Naast de honderden oogmetingen zie je tijdens zo’n missie veel oogziekten die je in Nederland weinig tegenkomt. Ook weer andere oogziekten dan in bijvoorbeeld de Oekraïne. Tijdens deze missie hebben wij ook ontzettend veel vergevorderde vormen van staar gezien en we zijn nu bezig een oogarts bereid te krijgen om in Guinee deze mensen te gaan opereren, maar dat heeft meer voeten in aarde dan je zou denken.”

Het missiedoel was tweeledig: ten eerste moesten er twee aAfrikaanse burgers wegwijs gemaakt worden in de optiek en er werd een optiekwinkel met oogmeetapparatuur en een werkplaats ingericht. Door hun contacten in Afrika, kunnen deze mensen altijd terugvallen op een Mauritaanse collega. Ten tweede wilde het team zo veel mogelijk mensen blij maken met een een gratis bril op maat. “Aan het eind van de missie zijn de studenten geslaagd in hun eerste cursus optiek en is de optiekwinkel gereed om te gaan gebruiken.

Zo ontwikkelen wij werkgelegenheid en continuïteit in de bestrijding van slechtziendheid. Er werden achthonderd mensen oogheelkundig gescreend en ruim 500 brillen voorgeschreven. Inmiddels zijn deze in Nederland vervaardigd en werden ze vorige week alweer teruggestuurd naar Guinee. Een geslaagde missie!”, aldus Korteland.

Voor meer informatie over het werk van de Stichting Zienderogen, een reisverslag en een indrukwekkende fotoreportage van deze missie kunt u kijken op de website van de stichting.

Bron: de weekkrant.nl, 18 januari 2012