Verslag Afrika Optiek ONG SARINKA

In april van dit jaar hebben drie Zienderogen specialisten zich ingezet voor de mensen in Batouyah, Laminayah en Coyah (Guinee). Stichting Zienderogen is al eerder aan het werk geweest in Coyah en werkt samen met Stichting Milly Mamoudou. Wij hebben in 2011 een tweetal mensen opgeleid in de beginselen van oogmeting en optiek. Deze kleine winkel wordt voortgezet door Sadou en Therese. Tijdens de missie van afgelopen april bleek de winkel op sterven na dood en werd besloten om weer nieuw leven in het project te blazen. Robert Bos ging er, samen met zijn vrouw Marja, nogmaals heen om nieuwe apparatuur te installeren en hier en daar nog wat kennis over te dragen.

Zaterdag 21 juni: Onze eerste ochtend in Coyah. De voorzieningen waren niet helemaal zoals we gehoopt hadden, maar het was niet anders. Robert is gelijk naar de optiek gegaan om te kijken hoe het er voor stond. Het bleek al gauw dat er niet veel gebeurt was. Hij ging gelijk aan de slag en gaf opdrachten uit aan iedereen, zodat er kon worden gemetseld, iemand die de brilpresentatie voor zijn rekening nam, vloeren gelijk werden gemaakt en de keuken werd buiten opgeruimd en ergens anders neergezet. Marja heeft zich ontfermd over de brillenglazen en monturen die gesorteerd moesten worden. Iedereen was druk bezig en waren allemaal heel gedreven om dit te doen. Aan het eind van de dag zag je het verschil al goed.

Zaterdag 22 juni: Opnieuw hard werken. Muren werden geschilderd, zodat het er wat frisser uitzag. Het resultaat mag er wezen: Een frisse gele kleur. De werkbank voor de apparatuur werd geplaatst zodat alles mooi op een rijtje opgesteld stond. Dit is overigens geschonken door Holland Optical Instruments. Een fantastisch gebaar! De brilpresentatie was zo goed als klaar. Eigenlijk heel simpel gemaakt van materialen van het park. Bamboe ronde paal waar kleine bamboe stukjes als brilhouder doorheen geslagen waren. Heel eenvoudig en eigenlijk goed passend in de omgeving. We hebben een paar kleurige posters opgehangen van Dutz en gezellige oranje klompjes (ivm voetbal) op de vensterbank gezet, zodat het er kleurig uitzag. Alles was nu zo goed als klaar voor de opening maandag 23 juni.

Maandag 23 juni: Robert en Sadou hebben alle apparatuur getest om te kijken of alles goed functioneerde ivm de officiële opening die rond 1 uur zou plaatsvinden. De schilder had een mooi bord gemaakt bij de entree welke onthuld zou worden. Voor de opening waren hooggeplaatste heren uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. Het was een bijzonder moment om dit mee te maken. Er werden diverse toespraken gehouden en daarna werd het bord door Robert onthuld. Het was een oranje bord met Optique Robert. Robert werd bedankt voor zijn inzet de afgelopen dagen, want ondanks de warmte en regen heeft hij zich met tomeloze energie ingezet.

’s Midddags heeft Robert met Sadou alle apparaten nog eens doorgenomen, want het was toch allemaal wat ingewikkelder dan wat hij gewend was. Aan het eind van de week kon hij al aardig met de apparatuur overweg en hadden al een aantal klanten gehad. Nu maar hopen dat alles goed blijft functioneren, maar daar gaan we natuurlijk vanuit!

Robert Bos, 7 juli 2014