In memoriam Jacques Tuinder

Zienderogen heeft afscheid moeten nemen van haar oprichter en bevlogen voortrekker Jacques Tuinder. Een gepassioneerd en bewogen man. Zéér begaan met zijn naasten en vooral met hen, die in deze wereld weinig hoop hebben. Vredelievend strijder tegen onnodige blindheid met alle ‘wapens’ die hij kon vinden binnen de optiekwereld en daarbuiten. Het Esperanto, een taal die hij met evenveel gemak bezigde als het Nederlands, opende de deuren in vele derde wereldlanden om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.
Zelf heb ik het genoegen gesmaakt om in 2010 een missie met hem samen te mogen werken in Congo. De reis, de hitte, het afzien, de lange werkdagen leken geen vat te hebben op de toen 77-jarige nestor. Het ‘ontdekken’ van Gloire, een bijna blinde jongen leek hem haast een soort van blijdschap te geven, omdat hij deze jongen via Zienderogen financieel kon begeleiden en hem toekomst kon bieden. Een dag na de ‘ontdekking’ werd er al een uniform voor de jongen gekocht en werd er een school voor hem geregeld. Een blindenschool welteverstaan. De bijna 800 patiënten die we tijdens die missie hebben gemeten, zagen hem onvermoeibaar en geduldig in witte jas staan met de letterkaart in zijn hand. Tussen de werkzaamheden door was hij het die de Zienderogen medewerkers voorzag van water, koffie of soep. Ean ander kenmerkend aspect uit zijn leven was zijn spiritualiteit. Toen hij op een vroeg tijdstip niet op de afgesproken plek verscheen en wij op het punt stonden zijn afgesloten kamer binnen te gaan, kwam hij doodgemoedereerd de kapel uit, alwaar hij de tijd was vergeten…

Gestorven in het harnas zou je kunnen zeggen. Zojuist teruggekeerd vanuit Tanzania temidden van de ‘naweeën’ van een dergelijke missie bleek zijn aardse tijd te zijn verstreken. “Ik zeg u, in zoverre gij dit aan één van deze mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het Mij gedaan”, zei Jezus. Wij hebben naarstig het idee dat Jacques dit heel goed begrepen heeft. Mensen in Albanië, Brazilië, Bulgarije, Congo, Ghana, India, Kameroen, Kenia, Malawi, Marokko, Moldavië, Oekraine, Ossetië, Polen, Roemenië, Sri Lanka, Tadzjikistan en Zuid-Afrika hebben door zijn inspanningen zicht op de toekomst gekregen.

Wij wensen Vera en de beide zonen Flip en Jef veel sterkte toe voor de komende tijd.

Nico Mulder