Goederen uitklaren bij Peruaanse Douane na 6 maanden

Maanden geleden heeft Stichting Zienderogen een zending instrumenten gestuurd naar Iestpoo en Ino. Iestpoo is de optometrische hogeschool in optometrie in de hoofdstad Lima (Peru). Leden van de Rotary aldaar hadden ons een verzoek gestuurd om hen bij te staan met optische en optometrische hulpmiddelen. Na hen te hebben laten controleren door de Pum uit Den Haag hebben we besloten om hen met een zending brillen en instrumenten te helpen.

We hebben een zending goederen in oktober naar Lima gestuurd met een nieuwwaarde van ongeveer € 150.000,00. Wij hebben echter veel bij elkaar gebedeld en de gebruikte waarde is ongeveer 10 % van de werkelijke waarde.

Dus de spullen in oktober verstuurd. Echter de douane in Peru is een zeer corrupte en ik kreeg de indruk dat het daar niet goed ging omdat de goederen na 6 maanden nog steeds in depot stonden.

Samen met Bram bol en ik (George de Jong) besloten om naar Peru te vliegen en te kijken of we een en ander kunnen veranderen aan deze situatie. Bram echter werd op de dag van vertrek opgenomen in het AMC in Amsterdam met een scheur in zijn slokdarm en reisde dus niet mee. Alleen ik bleef over en vertrok dus naar Lima in Peru.

Daar aangekomen werd ik ontvangen door een zeer sympathiek ontvangstcomité. Zij hebben mij naar het hotel gebracht en na een nacht met jet lag verschijnselen ,werd ik om 8.00 s’ morgens opgehaald en zijn meteen naar de   haven gegaan naar de douane. Deze beste mensen hebben mij vier dagen van alles beloofd maar er gebeurde niets. Dinsdag bijna een week later stonden de goederen nog steeds op dezelfde plek in een loods.

Woensdag morgen kon ik me niet meer beheersen en heb ik mijn Amsterdamse inborst laten gelden met een stortvloed van verwensingen en heb de mensen daar beloofd dat ik terug in Ned4erland ik er alles aan zou doen om elke vorm van hulp aan Peru zou verstoren.

Woensdag middag werd de kist met goederen afgeleverd en hadden we de goederen in bezit. Mijn missie was geslaagd en Donderdagmiddag ben ik weer naar huis gevlogen met een goed gevoel dat mijn komst wel zin heeft gehad.

Ik dank de Groene Ezel voor hun bijdrage aan deze contributie aan deze missie. En ik kan u ook meedelen dat het met Bram Bol inmiddels weer goed gaat.

George de Jong, Voorzitter Stichting Zienderogen, 29 maart 2016