Flou!

Weet u wat flou betekent in het Frans? Wazig, vaag. Dat woordje kwam zelfs terug als we ’s nachts op onze harde matrasjes probeerden het gezoem van een muskiet te negeren. 14 Dagen lang konden mensen in Kinshasa (7,5 miljoen inwoners) en in Mbanza-Ngungu 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad profiteren van de aanwezigheid van een equipe, uitgezonden onder de paraplu van Zienderogen.

Lou Brink en Jeroen Mulder vormden samen het oogmeetkundig team, geholpen door Jacques Tuinder (voorzitter Zienderogen) en Nico Mulder (tolk). In ruim 6 dagen werden de ogen gemeten van een kleine 800 mensen. Heerlijk om na “flou, flou ” te horen dat men alles “tout clair ” (helemaal helder) kon zien! 120 mensen zullen van een bril op maat worden voorzien en een veelvoud daarvan van een leesbril. Ook de meegenomen zonnebrillen vonden gretig aftrek. Een bril is in de Congo zo’n schaars artikel dat er zelfs mensen graag een bril zonder sterkte wilden hebben. Gewoon omdat het enig aanzien geeft, want wie kan er zich in Kinshasa en laat staan in Mbanza-Ngungu een bril veroorloven? En al zou je de hele dag niets doen, met bril zie je er uit als een student…

Neem nou de laatst genoemde stad. Mbanza-Ngungu een stad met 200.000 inwoners zonder ook maar één oogarts of zelfs opticien. Mensen stonden dus in de rij om zich de ogen te laten meten. De missie kan als geslaagd beschouwd worden, maar niet afgerond. Bij veel mensen werd staar geconstateerd. Weinig vitaminen en intensieve zonnestraling. Het is dus zaak dat er meer gebeuren gaat in de voormalige tuin van Koning Leopeold. Heel voorzichtig praten we dan ook al over een tweede missie, die volgend jaar plaats zal moeten hebben. Een missie aangevuld met twee oogartsen en een low-vision specialist. Om klaar werk e maken. Een goed uitgevoerde staaroperatie is vandaag de dag een fluitje van een cent. In Europa. In Afrika ligt het allemaal wat moeilijker. Zienderogen ziet er brood in. Ze hebben er visie voor.

We houden u op de hoogte. Mocht u het gehele verslag van dag tot dag willen lezen, klik hier. Ook een fotoserie van de Congomissie is te bezichtigen. Om in de sfeer te komen: zet de CV op 30 graden, stook een vuurtje in de hoek van de kamer, haal de hoofdschakelaar om en draai de hoofdkraan dicht… Veel leesplezier!

Nico Mulder