Zienderogen in de Media – Subsidie voor project Zienderogen in Tadzjikistan

HEEMSKERK – De gemeente verleent de Heemskerkse Stichting Zienderogen een subsidie van € 500. Die is bedoeld om oogoperaties mogelijk te maken bij visueel gehandicapten in Tadzjikistan en in dat land ook brillen op maat te kunnen verstrekken.

De Stichting Zienderogen uit Heemskerk zet zich al vanaf 1966 in voor verbetering van het lot van visueel gehandicapten in verschillende delen van de wereld. Op uitnodiging van de Blinden en Slechtziendenbond Sigma in de hoofdstad Doesjanbe wijdt Zienderogen zich nu aan verbetering van het lot van visueel gehandicapten in Tadzjikistan.
Jacques Tuinder van de Stichting Zienderogen heeft in gezelschap van twee jonge opticiens uit Heemskerk, Lydia Smit en Jerre Ursem, van 9 tot 28 mei in Tadzjikistan gewerkt. De opticiens hebben in die periode honderden mensen in het straatarme Tadzjikistan aan een bril op maat geholpen.

Ook hoopt Stichting Zienderogen veel oogoperaties te kunnen sponsoren. De Stichting heeft de medewerking gevraagd aan de ministers van Onderwijs, Gezondheid en Justitie van Tadzjikistan om te werken op scholen, in kindertehuizen, psychiatrische inrichtingen, sociale werkplaatsen en gevangenissen. Het is de bedoeling om ook lokale specialisten bij de activiteiten te betrekken.

De Stichting Zienderogen voerde de afgelopen jaren al soortgelijke projecten uit in Sri Lanka en Moldavie.

Bron: www.heemskerk.nl, 2 juni 2004