Zienderogen in de Media – Stichting Milly Mamoudou

Opening optiek november 2011
Half november is er een Nederlandse missie van Stichting Zienderogen met 3 personen gekomen om de grote start te maken met de optiek. Zij hebben in tien dagen 682 mensen gerefractioneerd! Naast oogafwijkingen bleken er veel mensen te zijn met cataract (staar) en glaucoom (blindheid). Doordat zij niet tijdig een opticien of oogarts kunnen bezoeken verergeren de klachten en kan dit uiteindelijk tot blindheid leiden. Hamidou Thiam wordt nu door Henk Polanen begeleidt en gaat 1 x per week naar een oogarts in Conakry om daar ook opgeleidt te worden.

Helder Zien
Een onderdeel van de gezondheidszorg is het goed kunnen zien. Gebleken is dat er veel kinderen zijn die, o.a. door slecht zichtsvermogen, moeite hebben alles op school te volgen. In Coyah is geen optiek. De enige kans om een bril aan te meten en te kopen is naar de hoofdstad Conakry, 50 km verderop, te gaan (tweemaal want een bril is niet direct klaar!) Deze onderneming is vrijwel onhaalbaar omdat het te kostbaar is.

Schoolkinderen
We gaan met name schoolkinderen uit onze dorpen refractioneren en indien nodig van een bril te voorzien. De ouders zullen een deel zelf moeten betalen, waardoor je het verantwoordelijkheidsbesef vergroot. Daarnaast is er een uitnodiging van een school in Kindia (80 km landinwaarts), die beheerd wordt door een Nederlandse vrouw, getrouwd met een man uit Guinee.

Opticien
Binnen het bestuur van Milly Mamoudou is een (gepensioneerde) opticien. Hij gaat 6 á 7 maanden per jaar naar Guinee en wil de optiek starten met twee  assistenten uit Guinee om op te leiden. Het liefst uit ons “eigen” dorp. Via Stichting Medic in Apeldoorn hebben we optische apparatuur gekregen, andere bedrijven hebben geholpen met glazen en monturen wat allemaal per container vervoerd is naar Guinee.

Bron: website Stichting Milly Mamoudou, november 2011

[dcwsb inline=”true”]