Zienderogen in de Media – Roemeense tweeling gered dankzij hulp Zienderogen

HEEMSKERK – De Roemeense blinde tweeling Crina en Olga waren er slecht aan toe. Maar dankzij de hulp van Stichting Zienderogen krijgen de meisjes nu een beter leven omdat ze zijn opgenomen in het gezin van Margriet en Bert Looy in Cluj-Napoca. In augustus wordt het groot feest, want dan worden Crina en Olga vier jaar.

Stichting Zienderogen van oprichter Jacques Tuinder zet zich kort gezegd al jarenlang in om de allerarmsten in verschillende landen waar dan ook ter wereld te helpen door ze onder meer van een bril te voorzien. De stichting werkt daartoe samen met verschillende Nederlandse opticiens. Regelmatig worden bijvoorbeeld gevangenissen en weeshuizen bezocht en geholpen.

Het was 2005 dat Tuinder de tweeling voor het eerst ontmoette. Crina en Olga komen uit Pata-Rot. Ze groeiden op in een gezin van twaalf kinderen. De vader werkt en leeft op de vuilnisbelt. De tweeling is blind geboren, omdat de moeder tijdens de eerste maanden van de zwangerschap een ernstige infectie opliep zodat de oogjes van beide kinderen zich niet goed konden ontwikkelen.

Verwaarloosd
Zienderogen kwam drie jaar geleden al in actie en hielp het gezin aan een houten huisje. Maar toch was het problematisch voor de moeder van het gezin om Crina en Olga van 1,5 jaar op te voeden. Ze waren inmiddels zwaar verwaarloosd en door de overige gezinsleden werd nauwelijks naar ze omgekeken. Margriet de Looy trof de meisjes dan ook onder zeer slechte omstandigheden aan. “De tweeling lag in een ontzettend vies bed zonder luiers in hun eigen ontlasting en urine. Toen ik de deken wegsloeg zag ik hoe vreselijk mager ze waren. Hun beentjes waren zo dik als mijn polsen. Ze reageerden niet op ons en waren erg wit in hun gezichtjes, eentje ging met moeite zitten voor enkele seconden. De moeder gaf hun alleen maar melk en suikerwater te eten. Na overleg met de kinderbescherming, besloten wij de meisjes in ons gezin op te nemen.”

Stichting Zienderogen had contact met Margriet en Bert Looy. Buurvrouw Aurelia was bereid de zorgtaak voor de tweeling op zich te nemen. Voor haar salaris staat de stichting dan ook garant. Inmiddels gaat het stukken beter met de meisjes. “Ze gaan echt met sprongen vooruit. Eén van hen loopt zelfs al”, zegt een zeer tevreden Jacques Tuinder.

De ouders hebben de meisjes inmiddels ook weer gezien. Ze zijn beiden ontroerd dat het hun kinderen zo goed gaat. Zienderogen heeft ook een deposito geopend om garant te staan voor de toekomst van deze tweeling. Tuinder: “We hebben een goed contact met de blindenschool in Cluj-Napoca. Wellicht kunnen Crina en Olga later via de Kindergarten naar het internaat.” Zie ook www.stichtingzienderogen.nl.

Bron: Zondag Ochtendblad Regio Beverwijk – Heemskerk, 13 juli 2008