Zienderogen in de Media – Optometrist uit Beilen helpt slechtzienden in Thailand

Beilen – Optometrist Marjan de Vecht uit Beilen vertrekt in oktober voor een missie voor stichting Zienderogen. Als lid van een internationaal team van opticiens en optometristen, worden vele honderden slechtzienden aan een bril geholpen.

“Het zal een bijzondere ervaring worden”, blikt de 44-jarige mede-eigenaresse van contactlenspraktijk Beilen  vooruit. “De optometristen staan werkelijk in de rij om als vrijwilliger een bijdrage te leveren. Er moet daarom zelfs geloot worden. Heel bijzonder dat ik mee kan”.

Het doel is een 10-daags project, oogmetingen en oogonderzoeken uit te voeren ten behoeve van mensen in Thailand die geen toegang hebben tot bestaande oogzorg. “We gaan in korte tijd veel mensen die op de rand van de armoede leven, proberen een nieuwe toekomst te gegeven. De doelgroep zijn mensen die in bergstammen leven of stateloos zijn als gevolg van de jarenlange onrusten in buurland Birma”.

Bergstammen
Het doel is om ongeveer tweehonderd mensen per dag optometrisch te onderzoeken. “Wij meten de sterkte van de ogen, gezichtsvermogen, oogdruk en screenen het netvlies. Wij geven de mensen, indien nodig, brillen of verwijzen naar het ziekenhuis voor verdere evaluatie. Niet zo maar een bril, maar een bril op maat. Die maken we ter plekke, we meten, slijpen en passen af”, aldus Marjan.

Stichting Zienderogen
Verdeeld over tien dagen gaat het team in vier verschillende afgelegen dorpen bijna tweeduizend personen onderzoeken.  “Ze hebben geen geld om een bril aan te schaffen, zijn volledig afhankelijk van ondersteuning van bijvoorbeeld Stichting Zienderogen”, vertelt Marjan. “Veel vrouwen verdienen wat geld met handwerken. Moet je eens voorstellen wat er gebeurt als ze de draad weer door het oog van de naald kunnen krijgen?

Voor meer informatie kijk op www.stichtingzienderogen.nl en lenspraktijk.nl.

Bron: De krant van midden Drenthe, 1 oktober 2016