Zienderogen in de Media – Opticiens naar Oekraïne

EDE – Robert-Jan Korteland (27), uit Lunteren, opticien en student Optometrie en werkzaam bij Optiek Sloof vertrekt zaterdag samen met vijf optometristen van de Stichting Zienderogen richting Oekraïne om oogheelkundige hulp te bieden aan slechtzienden en blinden.

Robert-Jan Korteland gaat samen met vijf collega’s en met twee auto’s vol brillen en oogheelkundige- en oogmeetkundige apparatuur. Het is de tweede missie naar de Oekraïne, in samenwerking met- en op verzoek van de Henri Nouwen Stichting. Robert-Jan: ”Wij bezoeken weeshuizen, internaten, geriatrische tehuizen en rehabilitatiecentra. Op verzoek van het Rode Kruis bezoeken wij ook gevangenissen. Wij dienen alleen de aller- aller armste mensen die ondergeschoven zijn in de maatschappij. Wij werken zo efficiënt mogelijk en verlenen oogheelkundige zorg en doen oogmetingen ter plekke. Zo streven wij naar 180 tot 200 oogmetingen per dag, verdeeld over twee teams van drie man.” Er wordt gewerkt met tolken. Robert-Jan: ”Dit zijn jonge Oekraïense studenten die vrijwillig hun studie tijdelijk opofferen om ons bij te staan in de communicatie met de bevolking tijdens onze werkzaamheden. De oudere bevolkingsgroep spreekt Russisch en de jongeren proberen de Oekraïense taal nieuw leven in te blazen. Het ligt er dus aan in welk regime men opgevoed is, maar beide talen zijn niet te verstaan voor ons. Daarom meten wij met een speciale techniek, waarbij mensen niet hoeven aan te geven of ‘één of twee beter is’. Deze techniek wordt ook wel skiascopie genoemd. Bij sommige mensen is het gemakkelijker te meten met de bekende ringen- of hakenkaarten en dan wordt er gemeten met drie personen: één die de tekens aanwijst, één die de glazen in de meetbril wisselt en één die vertaalt.”

De stichting levert alleen nieuwe brillen, die opgekocht zijn bij diverse fabrikanten. ”Wij hebben veel kant en klare brillen bij ons, zodat wij meteen zorg kunnen verlenen en de mensen direct resultaat zien. Toch komen we regelmatig mensen met hogere sterktes tegen in de range van -23 of +17, om maar een idee te geven. Er wordt dan een montuur uitgezocht en afgesteld bij deze persoon. In Nederland worden dan glazen besteld en ingeslepen in het montuur. Vervolgens wordt de bril weer naar de Henri Nouwen Stichting in de Oekraïne gestuurd en afgeleverd bij de persoon die de bril zo hard nodig heeft. Zo gaat er bij veel mensen weer een wereld open.”

Bron: De Edese Post, 15 april 2010