Zienderogen in de Media – Oculus, Augustus 2009

In december 2008 vertelde Bram Bol in Oculus al kort over zijn werk voor de Stichting Zienderogen. Afgelopen mei ging hij mee naar Oekraïne om de armste der armen onder de blinden en slechtzienden te helpen.

Als ambassadeur raakt Bram Bol niet uitgepraat over het werk van de Stichting Zienderogen. “Sinds ik in aanraking kwam met het werk van de stichting, heeft het me niet meer losgelaten”. Vol lof vertelt hij over initiatiefnemer Jacques Tuinder: “Tuinder zet zich al ruim veertig jaar met hart en ziel in voor zijn stichting en heeft daarmee blinden en slecht zienden over de hele wereld geholpen. Van de bouw van een oogziekenhuis in Kameroen en een blindenschool in Sri Lanka, tot ondersteuning van oogartsen in Zuid-Afrika.” Zienderogen richt zich nu voornamelijk op Oost-Europa. “Voorheen was de stichting altijd veel geld kwijt aan dure vliegtickets en invoerrechten”, legt Bol uit. “Naar Oost-Europa kunnen we gewoon met de auto. Zo blijft er meer geld in de kas voor de projecten zelf.”

Oekraïne
Afgelopen mei ging Bol mee naar Oekraïne. “Het was de eerste keer dat we met twee teams gingen, elk bestaand uit drie personen. We gingen langs scholen, bejaardentehuizen en andere tehuizen. Volgens de planning staan er zo’n 60 pati ënten per dag ingepland, maar in werkelijkheid behandelen we er wel 80 per dag. Meestal schuift het personeel of de hulp uit de keuken namelijk ook even aan in de rij. In een tehuis hebben we wel 174 mensen getest in twee dagen! Het is dankbaar werk. In totaal hebben we tijdens deze reis 850 mensen gerefractioneerd. We hebben veel mensen aan een kant-en-klare bril geholpen, maar gaan nu ook nog 500 brillen in Nederland maken.”

Besmettelijk virus
“Een besmettelijk virus”, zo noemt Bol het werk voor de stichting. “Je doet veel mensen een plezier, maar het is ook zwaar omdat je echt schrijnende dingen tegenkomt. Ik zeg altijd: Doe goed en zie niet om. Je moet het ook kunnen loslaten. Er is zoveel ellende en je kunt niet iedereen helpen.” Bol is erg blij met de steun van vele sponsors. “Voor deze reis stelde Holland Optical bijvoorbeeld apparatuur beschikbaar en gaat ook nog brillen maken. Ook HOYA, JCL Brilmode, Pajuk, Bobo’s Eyewear, Enot en O’Max steunen ons door glazen of brillen te leveren, te maken, of op een andere manier.”

Ook helpen?
“Ons doel is om vier missies per jaar te doen, het liefst met een dubbel team”, vertelt Bol. “Alle hulp is daarbij welkom. We zoeken donateurs. Niet alleen voor geld, maar ook voor producten. We zoeken ook vrijwilligers. Dit kunnen ook hbo-studenten zijn, die zo (werk) ervaring op doen. We staan op de Centrop-Sales in Nijkerk op 7 september, en op de Nederlandse Optiekbeurs in Gorinchem, op 27 en 28 september. Mensen die interesse hebben kunnen daar terecht voor meer informatie. Ook brillen kunnen ze bij ons kwijt. Het moeten wel ‘nieuwe’ brillen zijn: brillen die niet meer verkocht worden. Oude, afgedragen brillen gaan snel stuk, daar maken we de mensen niet blij mee.”

Op de website van Stichting Zienderogen kunt u de reisverslagen van de Oekraïne-reis lezen. Het verslag vindt u ook op www.nuvo.nl onder ‘Optiekbranche’ en vervolgens ‘Goede doelen’. Hier kunt u ook lezen over andere goede doelen in de optiekbranche. Kent u ook een goed doel in de optiekbranche, dat wel wat meer aandacht zou mogen krijgen? Stuur dan een email naar oculus@nuvo.nl.

Oculus, Augustus 2009, tekst: Myrthe Blazís