Zienderogen in de Media – Hier is Thailand

Zaterdag 18 januari 2014 vertrekt een team van de Stichting Zienderogen naar Thailand om daar te werken in de vluchtelingenkampen.
Ze doen deze missie op uitnodiging van de Stichting ORA en deze werkt weer samen met New Vision for Live Foundation Thailand.  Het Zienderogen team bestaat uit 4 leden namelijk:  John Moen, Leo en Erna Leenders en George de Jong. Onze taak is om in de vluchtelingen kampen nabij Chiang Mai oogcontroles te doen bij de kampbewoners.

Oogproblemen in Karenkampen
Deze bewoners van de kampen bestaan voornamelijk uit leden van de Karen bevolking. Dit is een minderheid groep in het voormalige Birma en zij hebben zich gedurende de laatste jaren verzet tegen de machthebbers in Myanmar. Het is de grootste bergstam in het gebied tussen Thailand Myanmar en Laos. Door hun verzet hebben de Karen moeten vluchten en ongeveer 200000 wonen in de vluchtelingen kampen tegen de grens van Myanmar.

Velen van de Karen bevolking leven al tientallen jaren in deze kampen en kans op verbetering is er niet. Dit komt omdat Thailand geen vluchtelingen erkent en ook geen hulp verschaft. Wel is het UNHCR in deze regio actief. De mensen in de kampen kunnen slecht de kampen uit en zijn verstoken van oogheelkundige en optometristische hulp.

Stichting Zienderogen naar Thailand
Als het team Stichting Zienderogen in Chiang Mai aangekomen zijn gaan wij vrijwel direct door naar MaelaMuu en gaan ze in dit vluchtelingenkamp de ogen checken en hulp bieden in de vorm van optische hulpmiddelen. Zij doen oogcontroles en aan de hand van deze gegevens laten zij in Nederland een bril op sterkte maken en sturen deze na ongeveer een maand op.

De brillen worden op maat gemaakt en door onze stichting gratis versterkt. Ze zullen hier drie dagen werken en vertrekken dan naar het kamp Nai soi waar we hetzelfde gaan doen. Buiten het opmeten van de ogen zullen we de ogen ook nakijken op staar een (te) hoge druk. En indien nodig ervoor zorgen dat er medicatie versterkt kan gaan worden.

Langere termijn
Na terugkeer in Chiang Mai hebben heeft het team een afspraak met Tjeerd Bouma. Hij heeft de intentie om op lange termijn hulp te gaan bieden aan de bergbevolking en Stichting Zienderogen gaan inventariseren of een samenwerking mogelijk is in de toekomst. De missie eindigt op 2 maart en dan vliegt het team s ’avonds naar huis en moeten dan de glazen bestellen en de brillen maken en verzenden naar Thailand en daar worden ze verdeeld door een medewerker van de Stichting ORA.

Bron: http://www.hieristhailand.nl, 13 januari 2014

[dcwsb inline=”true”]