Zienderogen in de Media: Docenten Optometrie meten kinderen op in Roemenië

Twee docenten van de HU-opleiding Optometrie hebben in hun zomervakantie ruim 300 kinderen in Roemenië gescreend en waar nodig voorzien van bril op maat. Voor Stichting Zienderogen reisden Jeroen Mulder en Lisette Altena een week naar het Roemeense platteland en hielpen daar kinderen in een tehuis en volwassen die vanwege een psychische of verstandelijke beperking in een tehuis wonen.

“De zorg in de Roemeense tehuizen loopt achter,” vertelt Jeroen Mulder. “Veel van deze kinderen hebben meervoudige handicaps, waardoor andere zaken dan hun oogzorg meer prioriteit hebben. Hierdoor zie je veel problemen bij oudere kinderen die in Nederland al in een eerder stadium zouden zijn opgelost.” Bijvoorbeeld een lui oog of kinderen die met een staar geboren zijn. “Vaak is het al te laat om daar nog wat aan te doen. Maar we hebben vaak wel een lach op een gezicht getoverd bij het corrigeren van hoge sterkteafwijkingen, van +7.00 tot -13.00.”

Stichting Zienderogen organiseert jaarlijks rond de zes missies naar Roemenië voor teams van opticiens en/of optometristen, aangevuld met (lokale) vertalers, waarin zoveel mogelijk mensen aan een bril worden geholpen. Voor Jeroen Mulder en Lisette Altena was het al de tweede missie naar Roemenië.  Deze missie hadden zo’n 35 kinderen een bril op maat nodig. Zij konden kiezen uit oude monturen die beschikbaar zijn gesteld door opticiens. Op dit moment worden in Nederland de glazen in de brillen geslepen, gesponsord door Stichting Zienderogen, en binnenkort opgestuurd.

Bron: www.hu.nl, 20 augustus 2014