Zienderogen in de Media – Bijzondere bestemming

Jeroen Mulder (30):

“Op m’n zestiende ging ik mee met een missiereis voor jongeren naar Roemenië, waar we een kindertehuis schilderden. Tijdens die vakantie werd ik verliefd op het Oostblok. Vooral vanwege de enorme gastvrijheid van de mensen. Ze hebben het slecht, maar het kleine beetje dat ze hebben, delen ze met een wildvreemde. Mijn verlangen om ze te helpen bleef in de loop der jaren bestaan. Intussen was ik aan een opleiding optometrie begonnen en ik ging vervolgens werken als optometrist. Ik kwam in contact met Stichting Zienderogen, een stichting die zich wereldwijd inzet voor de allerarmste blinden en slechtzienden. Het sprak me aan dat Zienderogen kleinschalig maar gericht helpt. Vrijwilligers doen ter plekke oogmetingen, laten in Nederland de juiste brillen maken en verzenden die naar patienten. In 2006 en 2007 ging ik mee op missie naar Constanta in Roemenië. Oogheelkunde in Roemenië is goed, maar voor de meeste mensen onbetaalbaar. Daarom blijven veel Roemeense patienten vaak onnodig blind. Tijdens mijn verblijf deed ik honderden oogmetingen bij zowel volwassenen als kinderen. De mensen waren zielsblij als ze merkten hoeveel ze met hun nieuwe bril zouden kunnen zien. Ik ben nog nooit zoveel gezoend als daar! Ik vind het prettig dat dit werk direct resultaat geeft. Niet wereld veranderend, maar wel persoonlijk. Wat dat betreft is Zienderogen echt een stichting van het kleine geluk.”

Bron: Sante, juli 2009