Zienderogen in de Media – Beter zien, beter leren

Maandag 23 april was het zover. We hadden ernaar uit gekeken. Stichting Zienderogen zou in samenwerking met Stichting Steun Roma Roemenië bij ons langs komen om de ogen van onze kinderen op te meten. Als ze allemaal zouden opdagen dan zouden het er zo’n 100 zijn. Uiteindelijk werden 70 kinderen en 6 volwassenen op hun ogen gecontroleerd.

De spanning was er wel, want niemand wist wat er zou gaan gebeuren. De kleuters waren ‘s morgens aan de beurt en wonderwel waren er nauwelijks problemen. Ze vonden het ergens wel spannend en grappig. Vooral die bril met 1 opening!

Naar aanleiding van plaatjes moesten de kinderen aangeven of ze deze op afstand nog herkenden. Sommigen wisten het woord voor “vlag” niet, maar zwaaiden dan met hun hand, terwijl anderen direct erbij zeiden dat het om een “Roemeense vlag” zou gaan. Ja, ja, best wel patriottisch!

Bij de oudere kinderen ging het er soms nog moeilijker aan toe dan bij de kleintjes. Helemaal wanneer oogdruppels ter sprake kwamen. De kleintjes lieten het over hun heen komen, zij het soms met een traan, maar sommige oudere kinderen wilden op dat moment afhaken. Daar kwam natuurlijk niks van in! Aanpakken die boel! Even de ogen dichtknijpen en daarna ademhalen maar.

Zo’n 8 kinderen kwamen in aanmerking voor een bril, die ze zelf mochten uitzoeken. Een heel festijn! Hier moest ook ingegrepen worden, want anders waren we nu nog brillen aan het uit zoeken! Het was soms wel lachen geblazen.

Al met al een enerverende dag, die ons nog wel even zal heugen, temeer omdat wij de uiteindelijke brillen ter zijner tijd zullen ontvangen. Hoe lang dat zal duren? Nog geen idee. Voor de kinderen, en dus ook voor ons, een hele beproeving van ons geduld.

Wij willen de Stichting Zienderogen en de Stichting Steun Roma Roemenië ontzettend bedanken voor hun bijzondere bijdrage aan ons werk. En ook voor de manier waarop zij hun werk met enthousiasme en humor hebben gedaan. Alle kinderen kregen aan het eind een soort van tasje aangeboden, die door veel van de meisjes nog steeds dagelijks gedragen wordt. Nogmaals onze hartelijke dank!

Bron: www.laleaua.nl, 2 mei 2012